news        mail   location

 
 

Dintr-o familie de mici funcționari, Emile Boutroux, se naște în anul 1845, lângă Paris. Profesorul său a fost Lacheller, filosoful care a influențat întreaga filosofie franceză mai recentă. Își completează studiile la Universitatea Heidelberg (Germania) înfruptându-se din filosofia clasică germană, fixându-și propria-i metodă istorică, așa cum apare în studiile frumoase asupra lui Kant, Leibniz, J. Bohme, Descartes.

 

Traduce marea carte a lui Zeiler asupra filosofiei grecilor. Ajunge profesor universitar la Montpellier, obținând doctoratul, după care ajunge profesor la Sorbona (Paris), fiind ales membru al Academiei Franceze și membru al mai multor universități și academii străine.

Emile Boutroux a fost una din figurile cele mai mari ale învățământului țării sale și figura morală care a dominat și în congresele internaționale de filosofie și destinul politic al Franței, în timpul ultimului război mondial, murind după victoria Franței, în anul 1921.

Se spune că începând cu Lacheller și Boutroux, filosofia franceză contemporană se emancipează cu totul de pozitivism, criticând servitutea față de știință într-un fel dialectic, filosofic, examinând ideea de Existență ca atare, deci legea cauzalității – orice efect are o cauză care îl determină în mod necesar.

Filosofia lui Emile Boutroux este un punct de plecare pentru toată filosofia franceză recentă. Filosoful Bergson nu ar fi fost posibil: fără Boutroux! El a plecat de la abstract până în regiunile tot mai bogate în conținut concret: „A cunoaște lucrurile în ordinea creației lor, înseamnă a le cunoaște în Dumnezeu, căci o cauză nu poate fi admisă ca atare dacă ea nu este legată printr-o legătură de participare, de cauza primă. Dar spiritul poate el să ajungă până la această esență supremă? Se poate spune că științele pozitive, de-a lungul studiului fenomenelor, caută deja pe Dumnezeu. Căci ele caută primul principiu al lucrurilor. Diferitele concepte la care încercăm să aducem tot ceea ce este dat în experiență nu sunt, într-un oarecare sens, decât definițiuni ale lui Dumnezeu. Dumnezeu este această ființă însăși, ale cărei acțiuni creatoare le simțim în ceea ce este mai adânc în noi. El este Ființa perfectă și necesară. În El, puterea sau libertatea este infinită. Ea este izvorul existenței sale, care în acel fel, nu este supusă constrângerii fatalității. Esența divină, coeternă cu puterea sa, este perfecție actuală. Ea este necesară ca o necesitate practică...Dumnezeu este creatorul esenței și existenței ființelor. În plus, acțiunea Sa, providența sa neîntreruptă, este aceea care dă formelor superioare facultatea de a întrebuința, ca instrumente ale lor, formele inferioare. Prin această doctrină a libertății divine, contingența pe care o prezintă, ierarhia formelor și a legilor generale ale lumii este explicată” (pag. 641 – De la contingence des lois de la nature).

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.
Ce ne hrănește sau mai bine zis, ce ne bucură sufletul? Spunem adesea: mi-am încărcat bateriile, adică am intrat în văzduhul Duhului Sfânt! Adică, ceva misterios ne-a însuflețit, ne-a împlinit, fără ca noi să fi contribuit cu ceva anume, decât să fim cu inima curată ca să primim roua Duhului Sfânt, chiar din dimineața vieții noastre.
Întotdeauna, când a fost timpul de a scrie despre oameni şi evenimente, m-a cuprins îngrijorarea cum să fie acel material, pentru a reflecta adevărul ca bobul de rouă în care raza soarelui străluceşte.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar