news        mail   location

 
 

Parcă nu-mi vine să mă îndepărtez de filosoful Johann Gottlieb Fichte (1762-1814)! Mai cred, încă, faptul că am ceva comun cu aceste gânditor german, mai ales, că am avut aceeași origine sănătoasă – țărănească, origine de care mă bucur și acum, considerând starea aceasta sănătoasă și de drept și de fapt, temelia societății sau mai ales a unui popor sănătos și nu o haită de degenerați genetic și o mai mare hoardă de cretini desfigurați, expresii ale unor cunoscători de caractere.

 

În anul 1792 încearcă „marea cu degetul” și scrie: „Încercare a unei critici a oricării revelații”, lucrare ce s-a crezut că a scris-o Immanuel Kant. În anul 1794, ajunge profesor universitar la Jena, iar în 1799, din cauza atitudinii sale dârze, găsește la Berlin o altă atmosferă înțelegătoare, unde leagă o strânsă prietenie cu frații Schlegel, Schleiermacher și alții. În iarna anului 1807-1808, pronunță entuziaste și curajoase „Cuvântări către națiunea germană” pentru deșteptarea patriei ocupată de inamic, iar în 1810 devine rector al nou înființatei Universități din Berlin.

Trebuie să reamintim dintre operele cele mai importante ale filosofului Fichte mult iubit de profesorul meu de la Seminarul Teologic din vatra Mănăstirii Neamț: Fundamentul doctrinei științei – 1794; Dreptul Natural – 1796; Sistemul doctrinei morale – 1793; Menirea omului – 1800; Câteva prelegeri asupra menirii savantului – 1794 și Cuvântări către națiunea germană – 1809!

Cum definește Filosofia, țăranul filosof? Fichte scrie că Filosofia este produsul personalității libere: „Ce filosofie alege cineva, atârnă de ce fel de om este el”, așa cum era profesorul meu Ion Serafinceanu, dârz peste măsură și delicat în același timp: savantul scăpat printre degete de ochiul ateo-comunist.

Fichte a scris despre: Determinismul Universal; Despre Libertatea umană; Încrederea în progresul uman; Despre menirea omului în sine (Eul și non Eul); Despre acordul cu sine însuși, problemă dificilă cu care m-am confruntat și înfruntat opt decenii și nici azi nu s-a oprit „gâlceava” eului cu sine însuși! Grea lucrare! Greu de înțeles și, uneori, de suportat.

Cine vrea să afle cine a fost Fichte, să citească Cuvântări către națiunea germană! Doresc să spun că acum ar trebui un filosof ca Fichte, care să adreseze Cuvântări către națiunile lumii, pentru a fi prudente cum pășesc într-o nouă ordine mondială, ce se vrea economică, într-o cultură solidă, egalitate în drepturi și cu o pace eternă, fără zguduiri social-politice!

Calinic Argeșeanul

Ieri după-amiază, Centrul Cultural Pitești a fost gazda unui eveniment de excepție realizat în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului ,,Personalități culturale”, a fost organizată conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și recreativă la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș.
Mari sunt aripile milosteniei. Sfâșie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele și ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece și de ceruri, înconjoară puterile îngerești și se așează în fața Tronului Domnului.
Cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva la noi este de veacuri şi dragostea poporului nostru dreptcredincios pentru ea a crescut în timp mai ales după aducerea la Iaşi a sfintelor ei moaşte în secolul al 17-lea. De atunci, din generaţie în generaţie, românii au mers la Iaşi să-i ceară ajutorul şi mai ales să-i mulţumească la sărbătoarea ei din 14 octombrie pentru binefacerile primite de la Dumnezeu prin rugăciunile ei.
În ziua de 15 octombrie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Costești, în care parohiile din cercul nr. III pastoral: Popești, Slobozia Trăznitu, Burdea, Purcăreni, Palanga, Bucov, Râca, Surdulești și Miroși, au oferit daruri unor persoane cu situații materiale modeste.
Nu mi-a plăcut să aud, niciodată, de trenul accelerat, cum că ar fi un mijloc mai rapid de locomoție. Ori de câte ori am călătorit cu un asemenea utilaj pe roate de fier, alunecătoare pe șine de oțel, după o vreme, mi-am zis că e un tren obișnuit și „accelerat” era doar o expresie tehnică imprimată pe o tablă vopsită în alb și cu litere negre.
Unii mai mucaliți susțin că este o problemă cu „timpul” și că am trăi – și aici se are dreptate – sub presiunea timpului! Ne gândim, bineînțeles, că legătura noastră dintre natura „interioară și exerioară” se pierde foarte ușor, pentru că se pune problema gestionării emoțiilor, care ne duc în legătură cu noi înșine, cu trupul nostru și chiar cu sufletul nostru, cu semenii (aproapele), dar și cu lumea, în general și special.
Poetul german Heinrich Heine (1797-1856) avea și el, ca aproape toți oamenii, spaima pierderii de timp, așa cum o are o mare parte a omenirii, dar altora, să am iertare, nici nu le pasă. Și pe vremea lui era tot ca pe vremea noastră, grele împrejurări, de aceea scria: „Mi-e inima grea, cu durere/ Eu cuget la vremuri bătrâne/ Am înțeles atunci lumea/ Și rost avea ziua de mâine/...Dar astăzi sucit pare totul/ Prin jale și chinuri mă port.../ Posac pare totul acuma/ Și jalnic și putred și rece;/ De n-ar fi puțină iubire,/ Prin viață zadarnic ai trece!”
Ce m-a bucurat și m-a fascinat la mama, a fost și a rămas voința ei de a munci fără odihnă și într-un ritm amețitor. Așa am învățat noi de când eram mici, și acum, când am altă înțelegere rămân uimit că am putut suporta un „regim de ocnaș”, neavând nicio înțelegere, că eram și eu, bietul de mine, un băiețandru plin de avânt, dar totuși, cu viață crudă de prunc.
Ce ne hrănește sau mai bine zis, ce ne bucură sufletul? Spunem adesea: mi-am încărcat bateriile, adică am intrat în văzduhul Duhului Sfânt! Adică, ceva misterios ne-a însuflețit, ne-a împlinit, fără ca noi să fi contribuit cu ceva anume, decât să fim cu inima curată ca să primim roua Duhului Sfânt, chiar din dimineața vieții noastre.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar