news        mail   location

 
 

Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:

 

„Distanța infinită de la trupuri la suflet este figura distanței infinit mai infinită de la suflet la caritate, căci aceasta este supranaturală. Orice strălucire a măririi nu are luciu pentru oamenii care sunt în căutarea sufletului. Geniile mari au imperiul lor, stărlucirea lor, victoria lor și n-au nevoie de mărimile cărnii sau ale sufletului, cu care nu au nicio legătură. Căci ei nici nu le adaugă, nici nu le iau nimic. Ei sunt văzuți de Dumnezeu și de îngeri. Dumnezeu le ajunge. Iisus Hristos, fără bunuri și fără vreo realizare cu aparență de știință este în ordinea Sa de sfințenie. El nu a dat invenții, nu a dominat, dar a fost umil, Sfânt, Sfânt, Sfântul lui Dumnezeu. Fără niciun păcat! O! Cum a venit El cu mare strălucire, cu o măreție prodigioasă pentru ochii inimii și ai celor care văd înțelepciunea.

Ar fi fost inutil pentru Arhimede să facă pe prințul în cărțile sale de geometrie, cu toate că el a fost așa ceva. Ar fi fost inutil pentru Domnul nostru Iisus de a veni ca un Rege, pentru a străluci în Imperiul Său de sfințenie. Dar El a venit cu strălucirea ordinii Sale.

Niciodată răul nu este făcut așa de plin și cu atâta bucurie ca atunci când este făcut cu conștiință. Să scriu contra acelora care adâncesc prea mult științele. Este drept că este o suferință când intri în pietate. Dar aceasta nu vine de la pietatea care începe să fie în noi, ci din impietatea care mai este încă acolo. nu trebuie să poți spune nici „este matematician”, nici „predicator”, nici „elocvent”, ci este „om onest”. Această calitate universală este singura care îmi place. Iisus suferă în agonie pătimirile Sale și chinurile pe care i le fac oamenii. Iisus caută cel puțin o consolare în cei trei prieteni ai Săi, dar ei dorm! Iisus este singur pe pământ, nu numai care simte și împarte suferința Sa, dar care o știe; cerul și cu el sunt singurii care o cunosc. Iisus va fi în agonia suferințelor până la sfârșitul timpurilor. Nu trebuie să dormim în timpul acesta!” (pag. 300)

Dar noi dormim, că Iisus Hristos Domnul, veghează pentru noi! Ne recunoaștem: Noi dormim, dar inima noastră veghează!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar