news        mail   location

 
 

Înainte de a se sătura harnicii cititori, tableta aceasta este una, care se cheamă ultima! Cred că a obosit și bietul, fericitul, Aurelius Augustinus!

 

„Dar cum poate viitorul, care nu este încă, să devie tot mai mic, să se epuizeze? Și cum poate trecutul, care nu mai este să crească, dacă nu în spirit – autorul acestor transformări – se îndeplinesc trei acte: spiritul așteaptă, el este atent și își amintește. Obiectul atenției sale trece prin atenția sa și se schimbă în amintire. Cine ar îndrăzni să nege deja în spirit. Și cine contestă că trecutul nu mai este? Cu toate acestea amintirea trecutului este încă în spirit...

Și eu spun, unde ești Tu, Dumnezeul meu? Unde ești Tu „respir puțin în Tine”, când răspândesc sufletul în mine însumi, într-un strigăt de exaltare și de laudă, într-un sunet care celebrează sărbătoare. „Dar el este încă trist, fiindcă recade și devine o prăpastie sau poate mai mult, fiindcă simte că este încă prăpastie.”

În pelerinajul nostru pe pământ am primit de la El (Domnul Dumnezeu) asigurarea că vom fi lumină; El ne-a salvat de pe acum în speranță și ne-a făcut fii ai luminii și ai zilei, nu fii ai nopții și ai întunericului, cum eram noi. Între aceștia și noi, în nesiguranța pământeană a științei umane, Tu singur poți să distingi; Tu care pui inimile noastre la încercare și numești lumina zi, și întunericul noapte. Cine știe să facă diferența, dacă nu Tu, Doamne Dumnezeule?

Dar ce avem noi pe care să nu-l fi primit de la Tine, noi – vase de onoare – făcuți din aceeași pastă, din care sunt făcute și celelalte vase de folosință!”

„Căci cine te faci deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (I Corinteni 4, 7).

Doamne, Dumnezeule, Te rugăm să stai cu noi, să nu se răcească Planeta Pământ și să nu ne prăbușim în haos! Mulțumesc, iubite Doamne Dumnezeule! Mare minune că ai venit la noi și Te avem mereu prezent în toată viața noastră, începând cu Crăciunul! Mulțumim și pentru Fericitul Augustin care a scris cu ajutorul Tău: 113 cărți, peste 200 de epistole, 500 de predici și diferite tratate.

Să le cercetăm cu evlavie și hărnicie!

Calinic Argeșeanul

Am aflat cu întristare despre trecerea neașteptată din această viață, a Preotului Ilie Geangavelea de la Parohia Zorile, protoieria Costești, în urma unui nefericit accident de circulație, petrecut în ziua de luni, 14 mai 2024.
În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar