news        mail   location

 
 

Sfântul Vasile cel Mare, ascetul desăvârșit, dorea ca păstoriții săi să se abțină de la băutură și mai ales de la beție, adică, s-ar putea spune că Marele Sfânt Vasile nu avea nimic împotriva unui pahar de vin, recomandat și de Sfântul Apostol Pavel, ucenicului său Timotei „pentru desele lui neputințe”.

 

Se înțelege că este vorba de vin ca medicament (curat și luat cu măsură), și nu era vorba de starea de ebrietate sau îmbătarea cu vin mult și uneori de calitate îndoielnică: „Nu vă îmbătați de vin, în care este desfrânare” (Efeseni 5, 18); și iarăși: „Neînfrânat este vinul (adică cine-l bea cu lipsă de măsură) și de ocară beția” (Pilde 20, 1). Neascultând, culeg roadele beției: Trupul este puhav, ochii betejiți, gura uscată și aprinsă...

Care om are o constituție așa de tare încât să poată țină piept relelor pricinuite de beție? Prin ce mijloc s-ar putea ca un trup, înfierbântat necontenit de vin și necontenit udat de vin, să nu se istovească, să nu-și piardă puterea și să nu se distrugă? De aici vin tremurăturile și bolile, duhul este tăiat de abuzul vinului, nervii își pierd tăria lor și tremur cuprinde toate mădularele trupului. Pentru ce atragi asupra ta blestemul lui Cain (Facerea 4, 14); ca să tremuri și să te vânzolești toată viața? Că trupul, dacă nu are sprijinul său firesc, trebuie neapărat să se vânzolească și să tremure”.

Este evident că păstoriții Sfântului Vasile cel Mare, erau cumva „campioni ai băuturii” și din cuvântul său vedem vehemența cu strigăte: „Până când vin? Până când beție? Ești în primejdia de a ajunge mocirlă în loc de om, atât de mult te-ai amestecat cu vinul și ai putrezit împreună cu el? Din pricina beției din fiecare zi, miroși a vin, a vin stricat, ca vasele care nu mai pot fi întrebuințate. Pe aceștia îi plânge Isaia: „Vai de cei ce se scoală dimineața și umblă după sickeră (orice băutură care îmbată), de cei care petrec până seara, că vinul îi va arde pe ei. Beau vinul cu chitare și alăute, dar la lucrurile Domnului nu caută și lucrurile mâinilor Lui, nu le socotesc” (Isaia 5, 12-13).

Să gustăm din bunătățile Domnului Dumnezeu și nu ne vom îmbăta, nici ameți! Și bucurie vom semăna în jurul nostru!

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfântului Apostol Toma, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul. Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.
Se înţelege de la sine, că a te naşte într-un spaţiu geografic, asemenea celui de la noi, unde se petrec în dans cosmic cele patru anotimpuri, nu-i dat oricui. Am ascultat cu toţii Anotimpurile de Vivaldi şi am putut pricepe după puterea noastră ce a vrut compozitorul să ne transmită din frumuseţea de taină a primăverii, verii, toamnei şi iernii.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar