news        mail   location

 
 

M-am apucat de lucru cu toată seriozitatea. Mănăstirea Sinaia era într-un oraş turistic important din ţară şi căutat de turiştii din străinătăţi.

 

Când a venit Regele Carol I în România, după cum îi erau neamul şi locul unde s-a născut, cu castele şi cetăţi, cu un arbore genealogic cât ziua târgului, a pornit în căutare de loc potrivit pentru un castel, cuib al vulturilor!

Căuta munţi stâncoşi şi abrupţi cu ape limpezi şi răcoritoare. A încercat la Ciolanul, în Munţii Buzăului. Acolo era loc frumos, calm şi liniştit, dar nu prea avea apă.

A încercat la Câmpulung-Muscel, prin 1867, la un an de la venirea pe plaiurile României. Muscelenii, cu Obştea lor mai tare ca un regat, au respins cererea noului domn al României. Supărat, Carol Vodă, a pornit la vale pe Dâmboviţa. La Cetăţeni se lucra la biserica nouă. A fost bine primit la locul de ctitorie şi a dat chiar vreo 300 de galbeni, cum spun documentele vremii, aflate în arhiva Protoieriei Câmpulung Muscel. Tot atunci se spune că domnitorul Carol a hotărât, ca la Câmpulung să se clădească o şcoală pentru învăţătură înaltă, în urma refuzului de a-şi aşeza castelul. Aşa vedem azi Şcoala Normală, sub poalele dealului Flămânda, ctitorită de Carol, clădire fără pereche, ca arhitectură, care-i poartă numele.

Cine crede că drumul pe Valea Prahovei de azi, spre Sinaia, era ca acum, înseamnă că stă sărac în pricepere. Mai mult călare decât în caleaşcă, tânărul Domn Carol s-a repezit spre Munţii Bucegi, despre care auzise că-s frumoşi, ca la el acasă, în Germania.

Când a ajuns în Sinaia, nu era decât Mănăstirea din secolul al XVIII-lea, ctitorită de Mihai Cantacuzino. S-a bucurat. S-a odihnit bând apă de izvor şi mâncând ciuperci prăjite în oloi, cu usturoi şi mămăligă. A văzut locul, însoţit de călugării sinaiţi. A mers pe Vârful Omul. A făcut popas la Babele. A băut apă din Ialomicioara. A trecut pe la Piatra Arsă. A coborât pe la Buşteni. Şi-a aşezat din priviri locul cel ales, pentru ctitoria Peleşului.

S-a odihnit la chinovia Sinaiei. Candela şi lumânarea au fost sfătuitorii de noapte. A doua zi, înainte de a pleca a gândit să facă şi casă unde să locuiască, până va fi gata Castelul Peleş. Aşa au apărut Casa cea Nouă, azi Muzeul Mănăstirii, clopotniţa cu mozaic de aur şi biserica cea falnică.

 Într-una din camerele muzeului se află şi azi desenele făcute de Regina Elisabeta – Carmen Silva, de o frumuseţe indiscutabilă şi cu o măiestrie de mare artistă.

Venind la Sinaia, muzeul era în restaurare. Arhitectul Constantin Joja făcuse proiectul la îndemnul Patriarhului Justinian, arhitect neagreat de noul Patriarh. Deseori, băcănaua cădea pe bietul Roman Ialomiţeanul. Dar nici el nu se lăsa mai prejos.

- Romane, nu te pricepi la restaurări şi muzee, îl înfruntă Patriarhul fără nicio cruţare.

- Cât Preafericirea Voastră tot mă pricep, a fost răspunsul prompt al episcopului Roman.

- Mda! Tot te pricepi cât mine, medita cu voce Patriarhul, vădit surprins de vorbele arţăgoase ale arhiereului Roman, nemulţumit de sine şi de cei din jur.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

În vinerea din Săptămâna Luminată, foarte mulți credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului au sărbătorit praznicul ,,Izvorul Tămăduirii”. Aceștia s-au deplasat în locuri speciale unde există izvoare considerate a fi tămăduitoare de suferințe trupești și sufletești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În șirul filosofilor europeni, Benedict Spinoza (1632-1677) care a purtat și numele de Baruch, a văzut lumina zilei în Amsterdam, în Olanda.
Se înţelege de la sine, că a te naşte într-un spaţiu geografic, asemenea celui de la noi, unde se petrec în dans cosmic cele patru anotimpuri, nu-i dat oricui. Am ascultat cu toţii Anotimpurile de Vivaldi şi am putut pricepe după puterea noastră ce a vrut compozitorul să ne transmită din frumuseţea de taină a primăverii, verii, toamnei şi iernii.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar