news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei Găvana I cu hramul Tuturor Sfinților din municipiul Pitești au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Momentul a fost deosebit datorită faptului că biserica din această zonă a orașului și-a sărbătorit hramul.



 

În mijlocul comunității piteștene a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară amenajat în curtea bisericii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți sfaturi duhovnicești amintind de ajutorul pe care omul îl primește de la Dumnezeu prin mijlocirea sfinților.

După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii. Cu această ocazie au fost pomeniți ctitorii: Ioan și Olimpia Micu, cu ajutorul cărora în perioada 2007-2014 au fost executate lucrări importante de restaurare a picturii și a întregului complex bisericesc sub coordonarea părintelui paroh Gheorghe Stănescu. 

Credincioșii prezenți într-un număr foarte mare au primit în dar  din partea parohiei pachete cu alimente.

Biserica cu hramul Tuturor Sfinților și cel al Sfântul Ierarh Nicolae din cartierul Găvana I a fost zidită din temelie în anul 1817, fiind sfințită în anul 1820 de Preasfințitul Iosif.

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a fost reprezentată de Părintele Florentin Ungurenuș de la Parohia Bătușari la festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”, ediţia a XVI-a, faza națională de la Catedrala Patriarhală din București.
Ca în fiecare an, luna mai este pentru argeșeni luna în care se desfășoară Cercurile Pedagogice ale profesorilor din învățământul liceal și gimnazial. Cu această ocazie, un grup de peste 100 de profesori a dorit să (re)descopere formele de relief, flora și fauna din regiunea Muntenia, mai precis, din zona Curtea de Argeș.
Hristos se poate ascunde in orice om sarman, Hristos e prezent acolo unde ne asteptam mai putin. Trecand indiferenti pe langa mainile intinse care ne cer, s-ar putea sa trecem pe langa mana lui Hristos care ne cere putin pentru a ne darui totul.
Numeroase sunt suferințele pe care le îndură oamenii cât trăiesc. Unii sunt bolnavi, alții se află în mari lipsuri, neavând cu ce se hrăni sau cu ce se îmbrăca.
Educația este un factor modelator de suflete, de inimi. „Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui” (Luca 6, 45), ne învață Domnul nostru Iisus Hristos. Astfel, omul își creează întâi unele principii de viață, bune sau greșite, și apoi ajunge să le urmeze. Educația se face în familie, continuă în școală și în Biserică, dar și în mediul social în care se află copilul.
Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!
Trebuie să-I mulțumim Domnului Dumnezeu pentru purtarea Sa de grijă, folosind cele mai fericire mijloace. Ploaia de savanți geniali și oamenii de cultură și științe, ni s-au dat ca îngeri purtători de lumină prin tenebrele întunecate ale veacurilor.
Dacă istoricul Eusebiu de Cezareea (sec. IV d.H.) nu ne-ar fi lăsat în Istoria Bisericească însemnările sale preţioase, acum am fi mult prea săraci în cunoaşterea adevărurilor din primele veacuri creştine.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar