news        mail   location

 
 

În ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii din cuprinsul Eparhiei Argesului și Muscelului au fost prezenți într-un număr foarte mare la sfintele slujbe săvârșite în bisericile din cele șase protopopiate.



 

Foarte mulți și-au îndreptat pașii către municipiul Curtea de Argeș pentru a fi prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în Catedrala Arhiepiscopală, celebra ctitorie a marelui voievod sfânt Neagoe Basarab

După săvarșirea Sfintei Liturghii de astăzi a fost oficiată și Vecernia Rusaliilor, cunoscută în popor sub numele de slujba plecării genunchilor. Cu această ocazie au fost sfințite frunzele de nuc care închipuiesc limbile de foc coborâte peste Sfinții Apostoli prezenți în cetatea Ierusalimului la cincizeci de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit de prezența  lucrării Duhului Sfânt în toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic. De asemenea a fost evidențiată importanța acestei sărbători în viața creștinilor, Pogorarea Duhului Sfânt însemnând momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în întreaga lume.

În contextul Concursului Național Catehetic: Biserica-familia românilor de pretutindeni, după oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul Argeșean a oferit astăzi diploma omagiale din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul României, părintelui Vasile Cornel Ilina și grupului catehetic al Parohiei Valea Danului din protopopiatul Curtea de Argeș, cei care au ocupat locul I la faza eparhială și care au reprezentat la nivel național Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Proiectul câștigător s-a desfășurat în  parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului, coordonator: profesor Elena Ilina, Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș, coordonator: profesor Otilia-Daniela Ionescu și cu Școala Gimnazială Micherechi, Ungaria, coordonator: preot profesor Visarion Tuderici cu portofoliul ”Familia-casa sufletului meu”. 

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” a fost organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și s-a înscris între activitățile catehetice şi educaţionale cu prilejul anului 2021- „An omagial al pastorației românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Comuna Domnești a fost și este una dintre cele mai importante așezări ale țării, cu contribuții majore la întemeierea Țării Românești, cu mulți oameni mari în știința și cultura românească.
În ziua de 3 octombrie, în sala Sfântul Ierarh Iachint de Vicina din cadrul Protoieriei Pitești, a avut loc o întâlnire de lucru, desfășurată în cadrul proiectului: „Tradiției și actualitate în Biserica Ortodoxă Română (Tabor)”, care este derulat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.
Nu esti sarac atunci cand nu ai ci esti sarac atunci cand nu vrei sa daruiesti. Caci dragostea fata de aproapele este virtutea care impodobeste sufletul, comoara cea mai de pret a omului. Fiecare om are ceva ce-i prisoseste iar daca nu are lucruri materiale cu siguranta nu duce lipsa de o vorba buna, de o incurajare sau de o rugaciune ce poate fi inaltata pentru altul mai nevoias.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, elevii și profesorii de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Poetul, filosoful și romancierul Miguel Unamuno a devenit cel mai cunoscut după apariția cărții sale: Despre sentimentul tragic al vieții (1913). El arată că întreaga conștiință este o conștiință a morții (suntem dureros de conștienți de lipsa nemuririi noastre) și a suferinței.
În Viața rațiunii (1905) filosoful hispano-american Santayana scria că acela care nu își poate reaminti trecutul este condamnat să îl repete.
Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem...provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”
Iată și silogismul lui Henri Bergson (1859-1941): „Există două tipuri de cunoaștere: Cunoașterea relativă: cunoașterea obiectelor din lume dintr-o perspectivă particulară. Aceasta este atinsă folosind intelectul și rațiunea: noi suntem distanțați de obiectul în sine. Cunoașterea absolută: cunoașterea obiectelor din lume așa cum sunt realmente. Aceasta dobândită prin înțelegere intuitivă a adevărului: este o formă de cunoaștere foarte directă. Așadar, intuiția merge exact în direcția vieții” (pag. 226).
Reamintim că filosoful Edmund Husserl s-a născut în anul când se uneau Principatele Române, 1859, în orașul Moravia, pe atunci parte din imperiul austriac. A studiat matematica și astronomia. După ce și-a luat doctoratul în matematică, a decis să se ocupe de filosofie.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar