news        mail   location

 
 

Credeam că sunt modest, căci eram obişnuit să mă zidesc pe dinlăuntru. Când colo, mă trezesc cu dorinţa de a arăta isprăvile din scurta mea viaţă, aici, pe pământ.

 

Ce poate fi asta? Am auzit pe cineva, lăudându-se pe sine cu gura până la urechi!

- Lasă, domnule, să spun eu despre mine cine sunt şi ce am făcut în viaţă. Că dacă nu spun eu, cine are obligaţia să o facă? Şi cine o poate face mai bine?

E drept şi aşa. Dar românul, în proverbul lui zice, fără cruţare: „lauda de sine nu miroase a bine”. Aşa este şi abia îngreţoşezi lumea cu poveştile tale de vrednicii şi-ţi iei porţia fără prea multă întârziere.

Pentru cei care nu ştiu şi se bucură de adevăr este necesar să arăt că înainte de 1983, fiind stareţ la Cernica, Patriarhul Iustin mi-a încredinţat Aşezământul Domniţa Bălaşa de la Călineşti – Argeş, pentru a fi gospodărit.

La început m-am opus, dar întrebând, pe ce parte este gospodăria de la Gorgani, că aşa se numea sau la Eforie, mi s-a spus, că pe dreapta. Atunci am spus că accept fără să văd locul.

Când am ajuns şi am văzut, mi-a plăcut poziţia şi m-am gândit la un schit. Se vedea Piteştiul, iar ochiul aluneca domol spre câmpiile întinse până unde cerul se unea cu pământul. Nu mai văzusem aşa spaţiu de câmpie împodobit cu dealuri pe dreapta, cum vii de la Bucureşti.

Lucrurile nu erau simple. Ceea ce m-a bucurat însă mult, a fost ziua când, Maxim Bădoi, administratorul harnic pus la lucru, mi-a spus că a găsit o biserică de lemn veche pe care vecinii doreau să o pună pe foc. Am sărit ca ars, poruncindu-i să-mi arate imediat biserica. Era în paragină. Am înţeles că este ctitoria Domniţei Bălaşa din anul 1744.

Vecinul tot scotea câte o bârnă din biserică, ameninţând că o va pune toată pe foc. Îngrijorat am apelat la Muzeul Judeţean Argeş. Atunci am cunoscut pe Radu Stancu, directorul, pe Grigore Constantinescu şi restauratorul Rizea, oameni dintr-o bucată şi cu probitate ştiinţifică. Ei m-au ajutat să salvăm biserica.

Se pot vedea imagini cum am găsit-o şi imagini cum arată azi, biserica monument istoric fiind declarată Mănăstirea Sfântul Calinic de la Călineşti Argeş. Am incredinţat-o părintelui Iorest, spre grijă duhovnicească şi bună gospodărire.

Iată încă un aşezământ monahal pentru Argeş şi un monument istoric de rugăciune salvat de la dispariţie. Aşa am considerat că a gândit Sfântul Calinic de la Cernica, atunci când mi-a îndreptat paşii spre locurile unde-mi ispăşesc păcatele aproape de treizeci de ani.

Am o bucurie totuşi: creştem împreună!

Calinic Argeșeanul

În perioada 2-4 iulie, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost gazda unui grup de pelerini din parohia nemțeană Cracăul Negru. Cu această ocazie, oaspeții veniți din satul natal al Ierarhului Argeșean, au avut ocazia să descopere frumusețea naturală și ecleziastică a județului Argeș.
Cu binecuvântarea și atenta purtare de grijă a Părintelui Ahiepiscop Calinic Argeșeanul, un grup de tineri din mai multe localități din țară, studenți la Arhitectură, au vizitat Mănăstirea Argeșului, coordonați fiind de domnul arhitect Bogdan Teodor.
În ziua de 28.06.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Furduiești, Rătești, Tigveni I Vale, Mavrodolu II și Ciupa, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
În cadrul Sectorului de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, la Catedrala Sfin ții Apostoli Petru și Pavel din Mioveni s-a desfășurat Ora de cateheză.
Când sufletele sunt rănite de patimi grele, când ghearele osândirii de aproapele ne fură toată bucuria de a sta împreună cu cei dragi, când pizma, invidia și altele asemenea acestora ne rod sufletul precum caria roade dintele, Dumnezeu ne întinde mereu funia milosteniei ca să ne ridicăm din nou de la neomenie la omenie, de la tristețe la bucurie, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur.
Se văd pe la casele de toată mărimea şi pretenţia cărturărească, biblioteci imense, cărţi multe, prea multe, uneori, pentru o familie obişnuită. Poate că şi praful e tot atât de gros aşezat pe bietele cărţi pentru „protecţie”.
Nu-i vorba de postul duhovnicesc, calendaristic, se înţelege, nu? Postul administrativ, politic, social este o postură, dar poate deveni şi o impostură. Oricând şi oriunde a fost mereu la fel, că doar oameni suntem şi aceleaşi vremi şi ispite bat mereu.
Credeam că sunt modest, căci eram obişnuit să mă zidesc pe dinlăuntru. Când colo, mă trezesc cu dorinţa de a arăta isprăvile din scurta mea viaţă, aici, pe pământ.
Când Înţeleptul Solomon a scris că: „Nimic nu este nou sub soare”, trebuie să înţelegem că lumea din care facem parte şi noi a fost, este şi va fi mereu aceeaşi, în toate timpurile. Doar gradul de civilizaţie şi de cultură poate fi diferit.
Când îndemnam pe un confrate, mai demult să-şi pună dantura că nu se mai înţelege nimic din ceea ce spune, mi-a zis hotărât:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar