news        mail   location

 
 

Acest mare savant, Rene Descartes, a trăit la începutul secolului al XVI-lea (1596-1650), într-o lume care i se părea iluzorie, și pentru a-și stabili sieși, mai ales, faptul de a fi sigur de stabilitatea convingerilor sale, el recurge la ceea ce se poate numi „metoda îndoielii”.

 

Această „metodă” înseamnă că, dacă ne gândim bine și ne îndoim de orice, putem, totuși, să atingem cunoașterea, scopul primordial al vieții noastre.

Teama mărturisită a lui Descartes era, că duhul rău, uneori, poate bântui gândirea omului și de acolo vin toate nenorocirile care se abat asupra omenirii, din toate timpurile. În acest sens, iată și silogismul lui Descartes: „Un spirit rău mă poate face să cred lucruri care sunt false, așadar, nu este nimic de care să pot fi sigur”, dar, atunci „când spun: sunt-exist, nu pot să mă înșel cu privire la asta”, și adaugă: „un spirit rău ar putea încerca să mă facă să cred asta numai dacă aș exista într-adevăr”, așadar: „Gândesc, deci exist!”

Mai în glumă, mai în serios, având un dialog despre Descartes, un argeșean cu multă minte, a plonjat, peste gândirea lui Descartes și a spus, reflectând la acel „Cogito, ergo sum”, și a slobozit și el întru rostire: „Put, deci exist!” Nu mă așteptam să aud așa exprimare, de la savantul Descartes, în arc, peste timp, la Argeș, peste sute de ani, să auzi așa slove, te pune pe gânduri și te apucă grija să gândești, curat și sănătos, și, bineînțeles, tot pe atâta, să te speli!

Cred că nu suntem într-o lume „iluzorie”, fie că gândim, fie că se simte prin împrejurimi damf de cocină, ci ajungem la Prima Certitudine: credința în propria existență! Negreșit, Descartes avea limitele sale, când pe răzorul gândirii lui apăreau și stări accidentale, cum ar fi: „Voi presupune că un demon rău, foarte puternic și viclean își folosește întreaga energie pentru a mă amăgi”, presupunere de care poate am suferit și noi în alunecările din viață. Se liniștesc lucrurile doar atunci când, adunat de pe miriștea gândirii, poți să te bucuri, citind cele scrise de filosoful Descartes: „Această afirmație: SUNT! EXIST, este în mod necesar adevărată de câte ori o spun sau o concep în minte.”

Și în vremea lui și după, Descartes a fost asaltat și numit „un gânditor ireal”, chiar dacă îndemna: „Trebuie să ne întrebăm ce tip de cunoaștere poate atinge rațiunea umană înainte de a căuta să dobândim cunoașterea anumitor lucruri”, adică, mai pe românește, să nu punem carul înaintea boilor!

Oricum, Descartes este considerat părintele filosofiei moderne, căutând să ofere Filosofiei certitudinea matematicii, cu toată contrazicerea lui Thomas Hobbes, Benedict Spinoza și Gottfried Leibniz.

Să cugetăm la noi înșine! Când avem spaime că suntem o „iluzie”, să ne uităm în oglindă și să ne facem mustrare de conștiință că nu recunoaștem pe Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Pelerinajul este izvor de mângâiere și de încurajare pentru noi, creștinii. Pelerinajul este întâlnirea cu Domnul Hristos, o întâlnire personală, pe care însă o simțim ca fiind vrednică de a fi propovăduită, de a vedea poate și cel care nu s-a înscris în acest demers și a cunoaște adevărul că omul creștin este plin de bucurie pentru că se întâlnește cu Hristos Domnul și că dorește să vestească, prin prezența sa în inima cetății, despre taina acestei bucurii, cu nădejdea că ea va cuprinde tot mai multe inimi.
Parohia argeșeană Micești din protopopiatul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii acestei comunități au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Priceasna este deopotrivă rugăciune și cântare în cuvinte simple, amintind de cântecul doinit la șezătorile satului, dar evocând aceleași înțelesuri profunde ale credinței ortodoxe mărturisite în această tindă a raiului.
Sectorul Invatamant prin Biroul de Cateheza si Activitati cu Tineretul, al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a organizat o procesiune in sambata Floriilor, in cartierul pitestean Gavana.
În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar