news        mail   location

 
 

Acum, cu îngăduința blajinului cititor, ne vom opri, doar în treacăt, asupra marelui cărturar Averroes (1126-1198), pe numele său Ibn Rushd.

 

Acesta s-a născut în anul 1126 în orașul Cordoba, parte din Spania islamică. Părinții erau distinși avocați. S-a instruit în Drept, Știință și Filosofie. Este luat la curte de Califul Abu Yusuf, ca judecător șef și medic. Împărtășind dorința de a se instrui în sfera filosofică a lui Aristotel, l-a pus să scrie o serie de lucrări pe înțelesul tuturor. În anul 1195 este în exil. Înainte, abordează filosofia religiei, având ca bază aristotelismul arab, adus în Spania islamică în anul 1120. În anul 1270 Toma d`Aquino critică anumite scrieri contradictorii din creștinism. În anul 1340 Moise de Narbonne publică comentarii la lucrările lui Averroes, iar filosoful francez, Ernest Renau publică un studiu al lui Averroes, pe baza căruia se influențează asupra gândirii islamice moderne.

Lucrările majore (cele mai importante) ale lui Averroes, sunt: Tratat decisiv (1179-1180); Incoerență incoerenței (1179-1180); și Marele comentariu la lucrarea lui Aristotel „Despre suflet” (1186).

Gânditorii dinaintea lui Averroes, dar și după el, au considerat că legile Religiei sunt o artă politică necesară, deci Averroes menține în gândirea sa, că: „Universul are un început” pentru o vreme și că doctrina fundamentală a islamului: reînvierea morților (pag 83) este o doctrină care trebuie acceptată și că trebuie să credem în nemurirea personală. Se știe că Aristotel susține că omenirea este nemuritoare numai prin intermediul unui intelect comun și că sunt adevăruri care pot fi descoperite de oameni și care, uneori, pot fi valabile, de-a pururi, dar că atât eu, cât și tu, vom dispărea ca indivizi, atunci trupul nostru va muri (pag 83).

Lucrările lui Averroes de traducere, în secolele XIII și XIV, au avut o influență enormă, după ce au fost traduse în limba ebraică și latină. Un anumit număr de învățați susțineau viziunea lui Aristotel și a lui Averroes, printre ei numărându-se și o serie de evrei erudiți cum ar fi Moise de Nabonne, latini precum Boethius din Dacia și Siger din Brabant.

În decursul timpului s-au spus lucruri diferite pe care le-ar promova creștinii, adică teorii ale „dublului adevăr”.

Cât privește adevărul promovat de oameni, el poate fi, nu numai „dublul adevăr”, ci poate fi și „triplul adevăr”, și tot așa după mintea fiecăruia. Chiar dacă a avut 72 de ani, acest mare cărturar a avut mare curaj să se exprime în diferite ipostaze ale vieții sociale și asupra Filosofiei, care nu este incompatibilă cu Religia.

A fost omul vremii, cu un curaj demn de un apostol al științei!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar