news        mail   location

 
 

Corintul a fost o metropolă a păgânismului cu o jumătate de milion de locuitori, sinteză de cultură greco-romană şi orientală. Iuliu Cezar, după o sută de ani îi dă statutul de colonie romană, ca după aceea Octavianus Augustus să-o ridice la rangul de capitală a provinciei Ahaia.

 

Corintul devenise faimos prin lux, desfrâu sacralizat şi alte scăderi. Roma, plină de gelozie pe metropola Corint, care ajunsese unul dintre cele mai prospere oraşe ale lumii antice, l-a distrus în anul 146 d. H..

Gândul Sfântului Pavel, inspirat de Duhul Sfânt, se îndreaptă în a doua călătorie misionară către Corint, unde va sta un an şi jumătate, între anii 50 şi 52. Locul unde a lucrat şi a făcut misiune apostolică a fost casa soţilor Acvila şi Priscila, evrei încreştinaţi. Aici va rămâne optsprezece luni întemeind o Biserică puternică şi două lăcaşuri de cult în casele lui Iustus şi Gaius. El a fost în protecţia juridică a proconsulului Galion, fratele cunoscutului filosof roman Seneca.

Ivindu-se diferite probleme controversate, Pavel Apostolul trimite o scrisoare Corintenilor, scrisoare care n-a avut efectul dorit, lucrurile rămânând în aceeaşi stare gravă. Sfântul Pavel era la Efes. Creştina Hloie îi aduce de la Corint veşti alarmante, iar în anul 56, Pavel Apostolul primeşte o delegaţie formată din Ştefanas, Fortunat şi Ahaic. Prin această delegaţie, venită la Efes, va trimite Sfântul Pavel, scrisoarea Întâi către Corinteni (de fapt, a doua), încheiată cu propria sa mână pentru bună încredinţare.

Epistola are un ton părintesc de mustrare şi îndreptare, lămurind toate problemele care se iviseră. Pentru a explica problema erosului dus la treapta de prostituţie sacralizată, îi va opune acestuia iubirea pură, duhovnicească, netrecătoare, precum se poate citi în celebrul capitol 13 din Epistola I către Corinteni. Orice cărturar – intelectual, cu pretenţie de ştiinţă culturală şi duhovnicească, nu poate face abstracţie de capitolul 13 din Prima Epistolă către Corinteni, a Sfântului Apostol Pavel. Iată câteva versete ale acestuia: „De-aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, dar dacă n-am iubire, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval zăngănitor. Şi de-aş avea darul profeţiei şi de-aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa şi de-aş avea credinţa toată să pot muta şi munţii, dar dacă n-am iubire, nimic nu-mi foloseşte… Şi acum rămân: credinţa, nădejdea, iubirea, acestea trei; dar cea mai mare din ele este iubirea!”[1]

Cu iubirea de Dumnezeu şi om deschidem uşile Paradisului!

Calinic Argeșeanul

 

[1] I Corinteni 13, 1-3 şi 13

În Duminica a XIX-a după Rusalii, mulți credincioși din municipiul Curtea de Argeș și-au îndreptat pașii către Noua Catedrală Arhiepiscopală ce poartă hramurile Sf. Mc. Filoteea și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Să sperăm, cum s-ar zice, că ne-am dispensat de ideea „lumii reale”, vechea distincție dintre „lumea reală” și „lumea aparentă”, începe să se destrame. În eseul: Cum a ajuns în sfârșit „lumea adevărată” o fabulă, Nietzsche ne explică următoarele: „Lumea adevărată am lichidat-o: Ce lume mai rămâne? Cea aparentă, poate?...Dar nu! Odată cu lumea adevărată am lichidat-o și pe cea aparentă”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar