news        mail   location

 
 

Corintul a fost o metropolă a păgânismului cu o jumătate de milion de locuitori, sinteză de cultură greco-romană şi orientală. Iuliu Cezar, după o sută de ani îi dă statutul de colonie romană, ca după aceea Octavianus Augustus să-o ridice la rangul de capitală a provinciei Ahaia.

 

Corintul devenise faimos prin lux, desfrâu sacralizat şi alte scăderi. Roma, plină de gelozie pe metropola Corint, care ajunsese unul dintre cele mai prospere oraşe ale lumii antice, l-a distrus în anul 146 d. H..

Gândul Sfântului Pavel, inspirat de Duhul Sfânt, se îndreaptă în a doua călătorie misionară către Corint, unde va sta un an şi jumătate, între anii 50 şi 52. Locul unde a lucrat şi a făcut misiune apostolică a fost casa soţilor Acvila şi Priscila, evrei încreştinaţi. Aici va rămâne optsprezece luni întemeind o Biserică puternică şi două lăcaşuri de cult în casele lui Iustus şi Gaius. El a fost în protecţia juridică a proconsulului Galion, fratele cunoscutului filosof roman Seneca.

Ivindu-se diferite probleme controversate, Pavel Apostolul trimite o scrisoare Corintenilor, scrisoare care n-a avut efectul dorit, lucrurile rămânând în aceeaşi stare gravă. Sfântul Pavel era la Efes. Creştina Hloie îi aduce de la Corint veşti alarmante, iar în anul 56, Pavel Apostolul primeşte o delegaţie formată din Ştefanas, Fortunat şi Ahaic. Prin această delegaţie, venită la Efes, va trimite Sfântul Pavel, scrisoarea Întâi către Corinteni (de fapt, a doua), încheiată cu propria sa mână pentru bună încredinţare.

Epistola are un ton părintesc de mustrare şi îndreptare, lămurind toate problemele care se iviseră. Pentru a explica problema erosului dus la treapta de prostituţie sacralizată, îi va opune acestuia iubirea pură, duhovnicească, netrecătoare, precum se poate citi în celebrul capitol 13 din Epistola I către Corinteni. Orice cărturar – intelectual, cu pretenţie de ştiinţă culturală şi duhovnicească, nu poate face abstracţie de capitolul 13 din Prima Epistolă către Corinteni, a Sfântului Apostol Pavel. Iată câteva versete ale acestuia: „De-aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, dar dacă n-am iubire, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval zăngănitor. Şi de-aş avea darul profeţiei şi de-aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa şi de-aş avea credinţa toată să pot muta şi munţii, dar dacă n-am iubire, nimic nu-mi foloseşte… Şi acum rămân: credinţa, nădejdea, iubirea, acestea trei; dar cea mai mare din ele este iubirea!”[1]

Cu iubirea de Dumnezeu şi om deschidem uşile Paradisului!

Calinic Argeșeanul

 

[1] I Corinteni 13, 1-3 şi 13

În Duminica a XIX-a după Rusalii, mulți credincioși din municipiul Curtea de Argeș și-au îndreptat pașii către Noua Catedrală Arhiepiscopală ce poartă hramurile Sf. Mc. Filoteea și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
După cum se știe, Ahad Ha`Am este pseudonimul filosofului evreu de origine ucraineană Asher Ginzborg, un faimos gânditor sionist care a promovat o renaștere spirituală în rândul evreilor. În 1890, susținea într-un eseu relativ satiric că, deși venerăm înțelepciunea, încrederea în sine contează mai mult.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar