news        mail   location

 
 

Prezentarea celor 14 Epistole pe care le avem de la Sfântul Apostol Pavel, începe cu Epistola către Romani, şi se încheie cu Epistola către Evrei.

 

Dacă trebuie să vorbim despre gândirea teologică sistematică a Bisericii Universale, putem afirma că Epistolele pauline (de la Pavel) au un rol determinant. Marea bogăţie a scrierilor Sfântului Apostol Pavel dimpreună cu cele patru Evanghelii, constituie partea principală a Noului Testament.

Spre deosebire de scriitorii Antichităţii, care îşi alcătuiau opera cu vădite pregătiri tehnice, Sfântul Apostol Pavel a scris în mod absolut circumstanţial, pentru a răspunde neîntârziat la problemele care se iveau în sânul comunităţilor creştine înfiinţate de Marele Apostol în spaţiul întinsului Imperiu Roman. Aşa putem să ne explicăm anumite formulări din cuprinsul scrierilor pauline. Se vor vedea fraze neterminate, gânduri în suspensie, paranteze, reluări, repetiţii. Limba folosită este corectă, fluidă, bogată şi nuanţată, apropiindu-se de limba rafinată a Sfântului Evanghelist Luca.

Tind să cred că anumite Epistole ale Sfântului Pavel au avut ca „secretar de redacţie” sau „tahigraf” chiar pe Sfântul Evanghelist Luca, cel care l-a însoţit pe Sfântul Pavel în călătoriile misionare. Ceea ce se vede de la prima citire este spontaneitatea, naturaleţea şi lipsa de artificii a scrierilor. Dacă ne amintim bine, precum tălmacii Bibliei, vom zice şi noi, ca Blaise Pascal: „Când vezi stilul acesta natural, eşti mirat şi cucerit, căci te aşteptai să vezi un autor şi afli un om”.

Acest om, pe nume Saul, pe care Dumnezeu l-a odrăslit în Tarsul Ciliciei, în anul 7 d. H. din părinţi evrei, va creşte în medul culturii elenistice din Asia Mică. El îşi va face studiile la picioarele marelui Gamaliel, şef de şcoală rabinică, în Ierusalim. Îşi va însuşi dimensiunea juridică a Legii, devenind un rabin desăvârşit. El îl va sluji pe Dumnezeu în mod desăvârşit şi total. În anul 32 d. H., pe drumul Damascului, după întâlnirea cu Iisus Hristos, devine Pavel. Va propovădui timp de 35 de ani, până la moarte (67 d. H.), cauza lui Hristos, pecetluindu-şi viaţa cu martiriul său în Roma, capitala Imperiului Roman, pe care, hotărât, îl cucerise în numele şi cu puterea lui Hristos.

Epistola către Romani a fost scrisă în Corint în iarna anilor 57-58, adresată creştinilor din Roma, proveniţi din membrii comunităţii iudaice, dintre păgâni şi convertiţi chiar de Sfântul Pavel în cele trei călătorii misionare.

Să ne ostenim să citim valoroasa scrisoare către Romani. Ea ni se adresează şi nouă, de-a pururi. Să medităm, de pildă, la un verset al acesteia: „Plata păcatului este moartea, doar harul lui Dumnezeu este viaţa veşnică întru Hristos Iisus, Domnul nostru.”[1]

Să zdrobim păcatele noastre prin spovedanie sinceră, lacrimi şi suspine către Iisus Hristos şi hotar punând începutul unei noi vieţi duhovniceşti!

Ar fi prima zi din viaţă!

Calinic Argeșeanul

 

[1] Romani 6, 23

În Duminica a XIX-a după Rusalii, mulți credincioși din municipiul Curtea de Argeș și-au îndreptat pașii către Noua Catedrală Arhiepiscopală ce poartă hramurile Sf. Mc. Filoteea și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în perioada 27-29 septembrie 2024, pe plaiurile argeșene se organizează „Basarab Fest” - primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești. Acest eveniment se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Începutul lunii Octombrie-Brumărel, în fiecare an, vestește și începerea Noului An Universitar, așteptat cu mult entuziasm, emoție și bucurie, deopotrivă de studenții și cadrele didactice din toată Țara.
În ziua de 23.09.2024, s-a desfășurat în cadrul Protoieriei Topoloveni, o nouă etapă a proiectului "Campionii Bucuriei Sociale", în care parohiile din Cercul nr. III pastoral: Leordeni, Nicolae Crețulescu, Ciulnița Eustatiade, Budișteni, Glâmbocata I și Glâmbocata II, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză formată din Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea-coordonator delegație, Părinte George Ghinescu -Inspector de Religie al ISJ Argeș și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonator Birou Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș au participat la lucrările Congresului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în perioada 23-25 septembrie 2024 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
Nu știu, desigur, cum au scris alții, cu anumite metehne fizice, uneori insuportabile. Personal, am scris după fiecare operație: de rinichi, de inimă, de coloană, și în cele de față (începând cu iunie 2024) cu o fractură izbitoare la genunchiul stâng, prin spulberarea rotulei, zdrobită în cele patru puncte cardinale.
Spre marea durere a filosofului Nietzsche, în timpul vieții lui nu s-a putut bucura ca scrisul său să ajungă la publicul larg și chiar el a trebuit să plătească pentru publicarea părții finale a cărții: Așa grăit-a Zarathustra (1883-1885), din fonduri personale.
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Să sperăm, cum s-ar zice, că ne-am dispensat de ideea „lumii reale”, vechea distincție dintre „lumea reală” și „lumea aparentă”, începe să se destrame. În eseul: Cum a ajuns în sfârșit „lumea adevărată” o fabulă, Nietzsche ne explică următoarele: „Lumea adevărată am lichidat-o: Ce lume mai rămâne? Cea aparentă, poate?...Dar nu! Odată cu lumea adevărată am lichidat-o și pe cea aparentă”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar