news        mail   location

 
 

Foarte mulți credincioși din parohia argeșeană Galeș,  îmbrăcați în frumosul port tradițional,  au participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Cu această ocazie a fost săvârșită și  slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii.

Întâlnirea Ierarhului cu găleșenii a fost prilejuită de un eveniment emoționant pentru întreaga comunitate. După 39 de ani petrecuți  în slujirea lui Dumnezeu, părintele paroh Eftimie Nicolae a ieșit anul acesta la pensie, lăsând în urmă amintiri de neuitat petrecute împreună cu enoriașii săi.

Este urmat de fiul acestuia, părintele Victor Eftimie, care astăzi a fost instalat în funcția de preot paroh. Și pentru că familia noului slujitor din Galeș este binecuvântată de Dumnezeu cu patru prunci, Înaltpreasfinția Sa a socotit că este necesar să acorde respectul cuvenit și doamnei preotese Eftimie Andreea care a primit medalia creștin-ortodoxă ,, Sfânta Muceniță Filoteea”.

Din aceste motive, Chiriarhul Eparhiei a dorit să amintească în cuvântul rostit că locuitorii din Galeșul argeșean,  împreună cu slujitorii lor,  sunt cu adevărat vrednici de originile ardelenești ale strămoșilor lor, care au ajuns în zona subcarpatică a Făgărașilor după ce au fugit de prigoana Imperiului austro-ungar.

În satul Galeş, format din ardelenii care au trecut Carpații, la aproximativ un kilometru de drumul principal ce străbate comuna Brăduleţ, s-a construit la începutul secolului al XIX-lea o biserică din lemn care a preluat hramul din satul Galeș aflat în Mărginimea Sibiului. Mai târziu, biserica zidită din piatră la 1877 a fost construită pe locul celei de lemn, după ce aceasta a fost distrusă de foc.

Biserica de zid construită în anul 1877 a fost mistuită de foc în anul 1920. În numai șase ani, sub coordonarea părintelui învățător Gheorghe Minculescu, este construită a doua biserică de zid.

În dimineaţa zilei de 3 iulie 1978, găleşenii asistau cu mare amărăciune la o scenă dezolantă: biserica satului se făcuse scrum pentru a treia oară, lovită fiind de trăsnet.  Durerea nu i-a dezarmat însă pe oamenii satului, care şi-au adunat forţele şi, asemeni înaintaşilor lor, au ridicat alt sfânt locaş, animaţi de credinţa în Dumnezeu şi de speranţă.

În mai puţin de trei luni, întreaga construcţie a fost reclădită, urmând ca biserica să fie repictată. A fost retârnosită în vara anului 1980 şi dăinuie şi astăzi, fiind locul de reculegere, de închinăciune şi leagăn de credinţă pentru întreaga comunitate găleşeană.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar