news        mail   location

 
 

Biserica parohiei Tioltiur din comuna Cornești, protopopiatul Gherla, județul Cluj, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. La împlinirea a 706 ani de la prima atestare documentară a localității, foarte mulți credincioși au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,  împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.



 

Cei doi ierarhi au săvîrșit cu această ocazie și o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de restaurare care au fost executate în ultimii ani la acest sfânt locaș de rugăciune. Evenimentul a fost deosebit pentru Ierarhul Argeșean, datorită faptului că parohia Tioltiur este locul în care a fost instalat ca preot celib în urmă cu 59 de ani, după ce a fost hirotonit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

De aceea, în cuvântul rostit cu această ocazie, Chirirahul Eparhiei Argeșului și Muscelului a vorbit despre greutățile întâmpinate în cei doi ani de slujire la parohia Tioltiur între 1964-1966, precum și despre dorința plină de curaj a locuitorilor de a avea o biserică, înfruntând toate piedicile puse de regimul comunist.

Satul Tioltiur situat la 22 de km de orașul Gherla, a adus în anul 1879 o bisericuța veche din lemn aflată în parohia ortodoxă din Sic, județul Cluj, unde s-a slujit până în anul 1969. Mărindu-se satul, biserica de lemn fiind neîncăpătoare, în anul 1964 credincioșii sub îndemnul preotului Argatu Constantin, au cumpărat o biserică maghiară în ruină în centrul satului de la cultul reformat unde s-a zidit pe aceeași temelie biserica nouă cu hramul Sf. Proroc Ilie Tesviteanul.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre bucuria credincioșilor din parohia Tioltiur care după 59 de ani se întâlnesc cu preotul lor, astăzi unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul slujbei, părintele paroh Vancea Octavian a primit astăzi distincția de iconom stavrofor. De asemenea, mulți dintre ctitorii bisericii au primit din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului diferite ordine și diploma de vrednicie. Din partea parohiei Tioltiur cei doi ierarhi au primit în dar două icoane una cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos, și alta cu chipul Maicii Domnului.

Credincioșii prezenți la acest eveniment au primit în dar  volumul autobiografic ,, Toată vremea-și are vreme” care prezintă în mai multe capitole cei doi ani de slujire ai  Arhiepiscopului  Argeșean în parohia Tioltiur.

           

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Se înţelege de la sine, că a te naşte într-un spaţiu geografic, asemenea celui de la noi, unde se petrec în dans cosmic cele patru anotimpuri, nu-i dat oricui. Am ascultat cu toţii Anotimpurile de Vivaldi şi am putut pricepe după puterea noastră ce a vrut compozitorul să ne transmită din frumuseţea de taină a primăverii, verii, toamnei şi iernii.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar