news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeşene Bătușari din protopopiatul Curtea de Argeș, au avut astăzi bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

 

Cu această ocazie Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind de recunoștința pe care trebuie să o avem față de Dumnezeu pentru binefacerile primite în fiecare zi.

Datând din anul 1583, Biserica Bătușari, cu hramurile: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Apostol Petru și Sfântul Ioan Botezătorul, este monument istoric categoria I, fiind ctitoria Domnului Țării Românești, Petru Cercel.

Biserica a fost redeschisă de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic după anul 1985 și resfințită la data de 30 octombrie 1994.

În data de 8 februarie 2009, în vechea parohie argeșeană a fost instalat părintele Florentin Ungurenuș, venit din Parohia Domneștii de Sus.

În numele tuturor credincioșilor din parohia Bătușari, Părintele paroh Florentin Ungurenuș a dăruit Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic o icoană, ca semn de prețuire și recunoștință.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, împreună cu Invictus România, Primăria Pitești, Direcția Județeană pentru Sport Argeș, și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, organizează în data de 15 Iunie 2024, începând cu ora 11:00, în Parcul Lunca Argeșului din Municipiul Pitești, Județul Argeș, competiția sportivă, intitulată: Crosul caritabil Alergăm pentru viață!
În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 29 mai 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Topoloveni, în care parohiile: Drăghicești, Gorganu de Jos, Turculești, Radu Negru și Ciocănești, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, profesorii de matematică participanți la cercul pedagogic, coordonat de către doamna profesor Adriana Niță, au vizitat Mănăstirea Argeșului.
În viața noastră de toate zilele, trebuie să avem către noi înşine inimă de judecător, către aproapele inimă de mamă, iar către Dumnezeu inimă de fiu. Pe Dumnezeu suntem datori să-l iubim din toată inima noastră, din toată puterea şi virtutea, fiind gata să ne dăm viaţa pentru El, aşa cum au făcut sfinţii mucenici, ierarhii și cuvioşii, care s-au jertfit pentru dragostea lui Hristos şi pentru Evanghelie.
Sper că o să fie o bucurie pentru cei care iubesc cititul, pentru că mă gândeam să mai adăugăm câte ceva din doctrina lui Vico Giambattista: „Rațiunea universală, pe care Vico o admite ca un înțeles moral este lămurită de el ca o „rațiune ideală eternă” pe care se scurg în timp popoarele civilizate ale lumii”.
Că tot ne bucurăm că Vico filosoful și matematicianul, are gândirea uriașă și bine ordonată, în vasta sa operă De nostri temporis studiorum ratione, acesta menționează toate aspectele insuficienței raționalismului și a metodei analitice care îi este apropiată, insuficiență consistând mai ales în incapacitatea metodei analitice de a aduce înțelegerea naturii și de a călăuzi spre invențiune.
Gândirea complexă a genialului cărturar Giambattista Vico, căuta să împace problema libertății cu prezența harului în viața complexă a omului, având ca sprijin firea sa creștină!
Vom avea acum prilejul de a citi despre un personaj genial, în persoana lui Giambattista Vico, născut la Napoli – Italia, în anul 1668, ca fiu al lui Antonio, un modest librar și al Candidei Masullo, o femeie analfabetă, cu desăvârșire. G. Vico s-a pregătit în științe juridice, după care a mers la Cilento, în Vatolia, ca și preceptor pentru disciplinele juridice ale fiilor marchizului Domenico Rocca.
Parcă nu-mi vine să mă despart de Gottfried Leibniz, filosof și matematician german, care a lucrat mereu la dezvoltarea sistemului său filosofic unic, el fiind faimos în domeniul matematicii pentru inventarea așa numitului calcul infinitezimal.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar