news        mail   location

 
 

Se zice despre Friedrich Schlegel (1772-1829) că a fost istoric și poet german, fiind considerat primul care a introdus aforismele (sentințe scurte) în filosofie.

 

Schlegel nu este de acord cu abordările lui Aristotel și nici ale filosofului Rene Descartes, afirmând că aceștia greșesc când susțin că există anumite „principii prime”, solide ce pot forma un punct de plecare. De asemenea, crede că nu este posibil să fie răspunsuri finale, deoarece orice concluzie a unui argument poate fi perfecționată la nesfârșit. Descriindu-și propria abordare, Schlegel spune că Filosofia trebuie „să înceapă întotdeauna din mijloc – ea este un întreg, iar calea către recunoașterea ei nu este o linie dreaptă, ci un cerc” (pag. 177).

Viziunea holistă a lui Schlegel – „să vezi filosofia ca un întreg se potrivește în contextul mai larg al teoriilor sale romantice despre artă și viață”. Filosofia este arta gândirii, iar Schlegel arată că metodele sale influențează tipul de răspunsuri pe care le poate găsi. Filosofia occidentală și cea orientală au abordări foarte diferite, după cum se și cunoaște, în cele din urmă. Acestea prețuiesc emoțiile umane individuale mai mult decât gândirea rațională, în contrast cu majoritatea gânditorilor iluminiști.

Acuzațiile sale privind filosofii care l-au precedat nu au fost neapărat drepte, însă contemporanul său G. W. F. Hegel a venit în apărarea reflexivității – denumire modernă pentru aplicarea metodelor filosofice asupra subiectului filosofiei în sine, adică, unul te udă și altul te spală!

Oricum, prin anul 450 î. Hr., filosoful Protagoras, spune că nu sunt principii prime sau adevăruri absolute, iar „omul este măsura tuturor lucrurilor”. Tocmai aici, Descartes trage la țintă, cu un principiu de bază pe care își fundamentează convingerile despre existență, atunci când afirmă că: „Gândesc, deci exist”, iar un mucalit argeșean a lansat și el una și mai filosofică: „put, deci exist”!

Mai în glumă, mai în serios, dacă argeșeanul are dreptate, trebuie să ne spălăm, că doar suntem ființe raționale!

Ne spălăm, de obicei, dar trebuie mai des. De trei ori pe zi ca și Sfântul Ioan Gură de Aur! Înainte de a filosofa, să ne spălăm în roua dimineții!

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar