news        mail   location

 
 

Când purtam opinci, talpa piciorului se lipea bine de pământul pe care-l călcam. Nu degeaba ţăranul s-a numit talpa ţării. Pe vremurile mai bune, oamenii purtau sandale de piele, foarte lejere sau papuci din diferite materiale. Cine nu-şi aduce aminte de acei tenişi făcuţi din pânză de bumbac sau cânepă? Era o bucurie să te încalţi cu aşa podoabă de papuci uşori şi frumoşi. Noi îi făceam cu cretă pe deasupra şi erau de un alb imaculat, iar în sport erau cei mai căutaţi şi folosiţi.

 

Deseori am auzit pe miri şi pe mirese povestind ce chin au suportat când au făcut nunta. Pantofii erau huliţi. Ba că erau strâmţi, ba că atunci când păşeau, scârţâiau, având o bucată de lemn de tei uscat pusă între tălpile pantofului, ba că tocul a fost prea înalt şi a mers mai mult în vârful picioarelor.

Încălţămintea strâmtă dăunează sănătăţii. După cum se ştie, tălpile picioarelor sunt oglinda întregului organism şi atunci când pantoful strânge, circulaţia este obturată. Mai bine să umblăm desculţi, iar mirii şi miresele să danseze cu picioarele goale. Nu-i nicio pagubă şi este frumos să ne aducem aminte când umblam desculţi şi aşa mergeam la biserică, la şcoală şi la lucrările zilnice.

Tot aşa este bine să avem hainele pe care le purtăm, atât vara, cât şi iarna, potrivite, după sezon. Să nu umblăm vara cu palton şi căciulă, cum umbla Nicolae Titulescu, spre hazul celor din jur, dar nici iarna să ne fandosim, umblând sumar îmbrăcaţi. Unii o fac din fudulie, ca să arate supleţe şi rezistenţă în faţa frigului.

Vara, spre exemplu, este potrivit, ca atunci când este cald ori caniculă, să avem o vestimentaţie făcută lejer. Indiferent de vârstă şi ocupaţie, atunci când mergem la lucru sau călătorim prin lume, să avem cămăşi de bumbac cu mânecă scurtă, pantaloni scurţi şi pălărie de paie pe cap, iar încălţămintea lejeră şi nu excesiv de scumpă. Să fie trainică şi simplă, iar ciorapii numai din bumbac subţire sau chiar picioarele goale în sandale, fiind mult mai sănătos.

Am văzut în zile de caniculă cumplită, lumea pe stradă încotoşmănată cu tot felul de îmbrăcăminte de culoare închisă. Pentru că veni vorba de culoare, îndemnăm să vă îmbrăcaţi în culoare albă, gri, albastru, crem şi orice alte nuanţe deschise. Culoarea neagră este bună doar iarna şi când este zăpadă, ca să facă un contrast plăcut.

Dacă s-ar întreba cineva, cum se simte clerul îmbrăcat în negru, toată vara, în toiul ei şi pe caniculă, vă pot spune că este o mare povară. Ştiu din experienţa de ani. Deci şi clerul mirean şi monahal trebuie să se adapteze după cum este vremea.

Este absurd să umbli la coasă, la prăşit, la arat şi la alte lucrări îmbrăcat în costum preoţesc. La tratament balnear sau în alte drumeţii prin munţi sau în pelerinaj, trebuie să ne îmbrăcăm adecvat, ca toată lumea, care nu judecă, neapărat ţinuta vestimentară a clerului, ci mai ales comportarea lui.

Nu m-a surprins Papa Ioan Paul al II-lea când l-am văzut în ipostaza de schior şi cu şapca potrivită cu cozoroc pe cap sau legănându-se în ritm de dans, prin vizitele din Africa ori învârtindu-şi cârja, aşa cum fac moşii. Avea o naturaleţe debordantă de la care să învăţăm câte un pic.

Nu perorez cu scopul de a-mi justifica mersul pe cal, pe bicicletă sau pe ATV. Să ne aducem aminte şi ce fel de costumaţie a făcut Dumnezeu strămoşilor noştri, Adam şi Eva ori cum călătoreau cei de demult şi ne vom lămuri îndeajuns pentru a face economie de comentarii inutile.

Şi că tot am pomenit de pantofii cu scârţ, la noi în sat era un cizmar extraordinar, care făcea pantofi, sandale şi cizme din piele bună, numită box. Pantofilor şi cizmelor, la cerere, le punea o bucată de lemn de tei, în dreptul platfusului. Când veneau mai ales la biserică, cei cu scârţ la încălţăminte, mergeau ţanţoşi, iar scârţâiala te scotea din răbdări. Ei se făceau a fi prezenţi, cu orice preţ, chiar şi la biserică, dar cu … scârţ.

Mai încoace, peste ani, le-a trecut scârţâiala de la cap şi au devenit oameni normali, cum trebuie să ne comportăm cu toţii.

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar