news        mail   location

 
 

Pământul Persiei a mai „răsărit” o floare a științei, numită Rumi, adică pe numele întreg: Jalal Ad-din Muhamad Rumi. El mai este cunoscut și ca Mawlana (călăuza noastră) sau pur și simplu Rumi, că este mai ușor de rostit.

 

S-a născut în provincia Balkh din Persia, unde nu a rămas multă vreme, pentru că în urma invaziei mongolilor, familia sa a plecat în Anatolia (Turcia), unde, spre bucuria lui, a întâlnit pe poeții persani: Attar și Shams al-din Tabrizi. S-a hotărât să-și dedice viața sufismului și să scrie mii de versuri în limbile persană și arabă.

În anul 1244, la vârsta de 37 de ani devine shaykh (maestru) al unui ordin sufit, împărtășindu-le celorlalți interpretarea sa mistico-emoțională a Coranului, precum și importanța muzicii și a dansului în ceremonia religioasă. După moartea sa, adepții săi au fondat ordinul sufit Mawlawi, faimos prin dervișii săi rotitori care performează un dans specific în cadrul ceremoniei Sema, aceasta însemnând călătoria spirituală a omului de la ignoranță la perfecțiune prin iubire.

Rumi ajunge învățător într-un ordin sufit și se considera un intermediar între Dumnezeu și om...El consideră că este sarcina lui să le împărtășească și altora viziunile sale pe care le-a scris sub forma unor poezii.

Evident, ideea centrală a filosofiei sale vizionare este că Universul și toate lucrurile cuprinse în el reprezintă un flux nesfârșit al vieții, în care Dumnezeu este o prezență eternă. Omul, ca parte a universului, este parte a acestui continuum, iar Rumi căuta să explice rostul nostru în cadrul lui, adică, omul – crede el, este o legătură între trecut și viitor într-un proces continuu al vieții, morții și renașterii – nu sub forma unui ciclu, ci într-o progresie de la o formă la alta, ce se derulează de-a pururi. Moartea și descompunerea sunt inevitabile, făcând parte din acest nesfârșit flux al Vieții, însă pe măsură ce un lucru încetează să existe sub o formă, renaște sub o altă formă. Din această cauză, nu ar trebui să ne temem de moarte și nici să fim îndurerați când pierdem ceva. Pentru a ne asigura creșterea de la o formă la alta, trebuie să creștem spiritual și să dobândim o înțelegere a relației dintre uman și divin și aceasta vine din emoție amplificată prin muzică, cântec și dans (pag. 87). Sufismul a influențat islamul clasic, contribuind la convertirea unei mari părți a Turciei de la creștinismul ortodox la islam, neavând mare ecou în Europa, unde raționalismul, totuși, era dominant; iar în secolul XX, ideile sale au devenit populare în Occident.

Rămâne chemarea lui Rumi adresată lumii: „Nu fi îndurerat! Orice pierzi va reveni sub o altă formă!”

Calinic Argeșeanul

Conţinutul didactic al excursiilor este mult mai flexibil şi mai variat decât al lecţiilor desfăşurate în sala de clasă, elevii participând cu multă bucurie şi optimism la aceste acţiuni, lărgindu-şi în acest fel orizontul de cunoştinţe prin contactul direct cu realitatea.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat o activitate catehetică pentru copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț din cartierul Pitești.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Oul este simbol al creației și învierii, iar culoarea roșie semnifică Sângele Domnului nostru Iisus Hristos cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire.
Bine este omului a da din destul celor lipsiți din ostenelile sale, din cele ce dă Domnul, fără să aleagă cui să dea, sau cui să nu dea. Că slujba aceasta preadreaptă se împlinește pentru că este slăvită la Dumnezeu. Dumnezeu a randuit milostenia nu doar pentru pentru a fi hraniti cei flamanzi si imbracati cei goi ci mai ales pentru a folosi celor care dau din putinul lor.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.
După cum se ştie din veacul veacurilor, atunci când doreşti să distrugi autoritatea unei instituţii sau a unui om, îi pui la îndoială lucrarea pe care o face. Mai mult, îi găseşti argumente de a duce la desfiinţarea temeiurilor sacre sau legal – administrative. Aceasta se face deseori din invidie şi răutate. Şi se face cu multă osârdie mai ales atunci când, cel care o face, are un scop anume sau doreşte să mute atenţia pe alte planuri, pentru a nu se vădi pe sine. Vorba din bătrâni: Să mutăm la alţii musca de pe căciula noastră!
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar