news        mail   location

 
 

Sfântul Ioan Apostolul, frate al lui Iacov şi fiu al lui Zevedeu, a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi după aceea chemat la slujirea de apostolat de Domnul nostru Iisus Hristos.

 

Salomeea este menţionată la Marcu 15, 40 şi la Matei 27, 56, ca „mama fiilor lui Zevedeu”.

Sfântul Ioan este unul din cei 12 Apostoli, dar şi dintr-un grup mai restrâns, doar de trei, Petru, Iacov şi Ioan, martori la evenimentele excepţionale din viaţa lui Iisus Hristos. El a fost „ucenicul pe care-l iubea Iisus” încredinţându-i atunci când era pe cruce pe mama Sa[1]; el este primul martor al mormântului gol[2] şi primul care-L recunoaşte pe Iisus înviat.[3] Este de faţă la Pogorârea Duhului Sfânt şi la Sinodul Apostolic, fiind numit de Sfântul Pavel „stâlp al Bisericii”. În anul 69 d. H., părăsind Ierusalimul, se aşează în Efes, de unde împăratul Domiţian îl exilează în Patmos. Aici va scrie cartea Apocalipsa. Sub împăratul Nerva se întoarce în Efes, de unde va conduce tinerele Biserici din Asia Mică. Sub persecuţia lui Traian, moare ca martir la adânci bătrâneţe binecuvântate de Dumnezeu.

După cum spun exegeţii, Evanghelia a fost scrisă în Efes pe la sfârşitul secolului I d. H., pentru creştinii din Asia Mică, întărindu-i în credinţă şi păzindu-i de primele erezii.

Faţă de celelalte trei Evanghelii, Evanghelia a patra completată prin relatări asupra vieţii şi învăţăturii Domnului, ordonându-şi materialul după criterii noi. Ceea ce o face superioară, este dimensiunea ei teologică – notă dominantă – autorul acesteia fiind numit „Sfântul Ioan Teologul”, adică, în traducere, „cuvântătorul de Dumnezeu”.

Adierea Duhului Sfânt se simte peste întreaga Evanghelie, Sfântul Ioan, reuşind să ne arate mesajul ei suprem, misterul prin care, „Logosul – Cuvântul Întrupat, El Însuşi Dumnezeu, le descoperă oamenilor pe Dumnezeu – Cel nevăzut”.

Inspiraţia Duhului Sfânt a rodit întru mare bogăţie asupra elaborării îndelungate a marelui Apostol Ioan. Aici avem parte de „sinteza unei propovăduiri apostolice de o jumătate de secol”. Dintre scrierile din Biblie sau Sfânta Scriptură, Evanghelia după Ioan este considerată capodoperă teologică.

Auzim şi acum, de 20 de veacuri: „Aşa cum M-a iubit pe Mine Tatăl, tot aşa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneţi întru iubirea Mea. De veţi păzi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea, aşa cum Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui. Eu v-am spus acestea, pentru ca bucuria Mea să fie întru voi şi bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum v-am iubit Eu pe voi.”[4]

Iubirea este singura forţă prin care vom birui, ajungând în faţa Sfintei Treimi! Altcum, vom pândi pe la Uşa Paradisului, un moment ca să ne strecurăm ca nişte hoţomani.

Calinic Argeșeanul

 

[1] Ioan 19, 26-27

[2] Ioan 20, 2-8

[3] Ioan 21, 7

[4] Ioan 15, 9-12

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț...că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar