news        mail   location

 
 

Filosoful Epictet, ne însoțește, lăsându-ne scris (Antologia filosofică, pag. 137-138): „Când te duci la vreun om mare, gândește-te că poate să nu fie acasă, ori să nu te primească, ori să-ți trântească ușa în nas, ori să nu vrea nici să știe de tine.

 

Dar dacă, cu toate acestea, este nevoie să te duci, du-te și primește cu răbdare orice ar fi, fără să zici în tine: „Mai bine nu mai veneam!” Căci aceasta e vorba de om prost, care se simte rănit de întâmplările externe.

În conversațiile tale nu aduce vorba la tot pasul cu rost și fără rost, de întâmplările și isprăvile tale, căci plăcerea pe care o ai tu de a povesti n-o au și cei dimprejur de a te asculta. Nu umbla după haz cu orice preț. E un pas alunecos și ușor te duce la vulgaritate, ba poate chiar să te scadă în ochii prietenilor și colegilor tăi!

E periculos să arunci în conversația ta necuvenite obscenități. Iar de se întâmplă să auzi de acestea de la alții, dezaprobă cu toată energia pe aceia de la care le primești; dacă poți, dacă nu, atunci arată dn tăcerea ta, din roșețea feței tale, din încruntarea și severitatea ei că tu nu permiți astfel de apucături. Fă bine și să nu-ți pese de nimeni. Te-ai gândit îndeajuns și te-ai hotărât să faci ceva. Din acest moment nu-ți mai pasă nici de lume și nici de ce crede ori ce zice ea. Căci dacă vezi că pornești strâmb, de ce să nu te oprești de la început? Iar dacă te știi pe calea dreaptă, cine te mai poate împiedica?

Nu spune că ești filosof; arată aceasta prin faptele tale! Nu vorbi mult de filosofie și teorii filosofice înaintea mulțimii, ci tradu principiile tale în faptă. De ce să discuți la masă asupra modului cum trebuie mâncat? Mai bine mănâncă cum trebuie, fără nicio vorbă! Socrate se lepădase până într-atâta de orice ostentație, încât, venind odată la el niște tineri pentru recomandații către alți filosofi, a mers el singur și i-a condus la adresele arătate. Așa știa el să se coboare!

Fă din rațiune și filosofie cârma și lumina vieții tale; dar acum, că mâine va fi prea târziu!”

Să ne pregătim de ultima plecare, că este numai una! Spor la drum!

Calinic Argeșeanul

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, împreună cu Invictus România, Primăria Pitești, Direcția Județeană pentru Sport Argeș, și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, organizează în data de 15 Iunie 2024, începând cu ora 11:00, în Parcul Lunca Argeșului din Municipiul Pitești, Județul Argeș, competiția sportivă, intitulată: Crosul caritabil Alergăm pentru viață!
În contextul anului omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pelerinajul cu racla care conține un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, aflat în patrimoniul Așezământului-Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Municipiul Pitești, va continua în perioada 18-20 iunie 2024, în cadrul protoieriei Topoloveni, după următorul program:
În ziua de 29 mai 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Topoloveni, în care parohiile: Drăghicești, Gorganu de Jos, Turculești, Radu Negru și Ciocănești, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, profesorii de matematică participanți la cercul pedagogic, coordonat de către doamna profesor Adriana Niță, au vizitat Mănăstirea Argeșului.
În viața noastră de toate zilele, trebuie să avem către noi înşine inimă de judecător, către aproapele inimă de mamă, iar către Dumnezeu inimă de fiu. Pe Dumnezeu suntem datori să-l iubim din toată inima noastră, din toată puterea şi virtutea, fiind gata să ne dăm viaţa pentru El, aşa cum au făcut sfinţii mucenici, ierarhii și cuvioşii, care s-au jertfit pentru dragostea lui Hristos şi pentru Evanghelie.
Sper că o să fie o bucurie pentru cei care iubesc cititul, pentru că mă gândeam să mai adăugăm câte ceva din doctrina lui Vico Giambattista: „Rațiunea universală, pe care Vico o admite ca un înțeles moral este lămurită de el ca o „rațiune ideală eternă” pe care se scurg în timp popoarele civilizate ale lumii”.
Că tot ne bucurăm că Vico filosoful și matematicianul, are gândirea uriașă și bine ordonată, în vasta sa operă De nostri temporis studiorum ratione, acesta menționează toate aspectele insuficienței raționalismului și a metodei analitice care îi este apropiată, insuficiență consistând mai ales în incapacitatea metodei analitice de a aduce înțelegerea naturii și de a călăuzi spre invențiune.
Gândirea complexă a genialului cărturar Giambattista Vico, căuta să împace problema libertății cu prezența harului în viața complexă a omului, având ca sprijin firea sa creștină!
Vom avea acum prilejul de a citi despre un personaj genial, în persoana lui Giambattista Vico, născut la Napoli – Italia, în anul 1668, ca fiu al lui Antonio, un modest librar și al Candidei Masullo, o femeie analfabetă, cu desăvârșire. G. Vico s-a pregătit în științe juridice, după care a mers la Cilento, în Vatolia, ca și preceptor pentru disciplinele juridice ale fiilor marchizului Domenico Rocca.
Parcă nu-mi vine să mă despart de Gottfried Leibniz, filosof și matematician german, care a lucrat mereu la dezvoltarea sistemului său filosofic unic, el fiind faimos în domeniul matematicii pentru inventarea așa numitului calcul infinitezimal.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar