news        mail   location

 
 

Dorim să subliniem faptul că de cele mai multe ori noi ne înşelăm din cauza bunei cuviinţe pe care o avem, vis-à-vis de îndrăzneţii neruşinaţi.

De atâtea ori ne asaltează tot felul de inşi care se dau drept „profeţi” şi mari „salvatori” ai omenirii.

Pentru a duce în eroare buna credinţă a ascultătorului, folosesc mereu cuvinte sfinte şi-L pomenesc pe Dumnezeu până la ameţeală, ca să convingă pe cei care-i ascultă. Aşa încearcă să acrediteze ideea că ei sunt trimişi să înveţe lumea, care zace întru întuneric.

De cele mai multe ori, ei nu au citit nici măcar Biblia în întregime şi nici nu o înţeleg. Despre literatura religioasă a Sfinţilor Părinţi, nici nu poate fi vorba. Nu ştiu despre ispitirile şi capcanele Satanei. Nu ştiu că mândria de a ne crede ceva, este primul semn că diavolul a pus mâna pe noi. Căci el lucrează cu materia clientului; mândria – adică părerea exagerată de sine, credinţa că sunt „curaţi”, „sfinţi”, „prooroci” şi alţi „trimişi” din cer.

Astfel de abateri bolnave au fost şi încă mai sunt prin ţara noastră şi prin lume şi avem chiar şi prin Argeş asemenea depărtări de la credinţa cea adevărată prin toţi aceia care se cred „făcători de minuni” şi alte isprăvi şi care duc în eroare pe cei care nu-s bine zidiţi în credinţa ortodoxă.

Îi îndemnăm pe toţi cei care au astfel de îndrăzneli de a se crede ceva, să citească în Biblie că: „Se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor face semne mari şi minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.”[1]

Descoperirea sau Revelaţia dumnezeiască nu se va mai repeta niciodată, pentru că Dumnezeu a făcut această Descoperire pentru totdeauna, în vederea mântuirii oamenilor, potrivit planului Său veşnic, prin întruparea lui Iisus, care a fost trimis de Dumnezeu să ne arate „Calea, Adevărul şi Viaţa”[2] şi din care suntem chemaţi să ne împărtăşim cu multă cuviinţă şi mare recunoştinţă.

Cine încearcă să adauge sau să scoată ceva din Învăţăturile lui Iisus este un antihrist, care batjocoreşte cele sfinte, luându-le în glumă.

Cei slabi în credinţă şi care se iau după tot felul de rătăciţi sunt ispitiţi mereu de Satana şi vor cădea în gheara lui. Doar credinţa fermă în Dumnezeu ne va salva de la cădere.

Să ne cultivăm serios în credinţa cea adevărată, sporind în Dumnezeu şi vom fi vii în veci!

Calinic Argeșeanul

 

[1] Matei 24, 24

[2] Ioan 14, 6

Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în cele șase protopopiate ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns în cursul zilei de astăzi și în comuna argeșeană Lunca Corbului, aflată în cuprinsul protopopiatului Costești.
Să facem milostenie, precum şi noi am primit-o de la Dumnezeu. Aceasta e recunoştinţa pe care o aşteaptă Dumnezeu de la noi pentru multele binefaceri. Aceasta e jertfa cerută din milostenia Lui. Mila, care vindecă rana, întăreşte pe cei slabi şi învie pe cei morţi, nu are nevoie de jertfe sângeroase, ci de jertfe păstrate pentru viaţă: săraci hrăniţi, neputincioşi întăriţi şi necăjiţi uşuraţi.
Este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.
La Praznicul Înalțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică ce a îmbinat tradiția cu arta sacră și rugăciunea la Biserica Valea Danului.
Milostenia pune cel mai bine în evidenţă manifestarea creştinului în societate. Este expresia vizibilă a modului cum ne punem în lucrare credinţa noastră, care este moartă, dacă nu o susţinem cu fapte pe măsură.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar