news        mail   location

 
 

Învăţătura de Credinţă a Bisericii Ortodoxe de pretutindeni mărturiseşte că este cu putinţă ca Dumnezeu să se descopere oamenilor.

Păgânii susţineau contrariul şi poate că mai sunt şi azi şi vor mai fi şi mâine în astfel de eroare.

Pentru cei care cred drept, nu sunt astfel de oprelişti, pentru că noi ştim că Dumnezeu este o fiinţă personală, care poate avea legătură şi cu oamenii. Drept dovadă, Sfântul Apostol Pavel scrie evreilor şi nouă, de-a pururi, că: „În multe rânduri şi în multe chipuri, odinioară, Dumnezeu grăind părinţilor prin prooroci, în zilele cele mai de pe urmă a grăit nouă întru Fiul.”[1]

Dumnezeu, ca izvor al vieţii şi al iubirii, Se apleacă şi Se descoperă permanent oamenilor, nefiind nici prea sus, dar nici prea departe de fiecare dintre noi, pentru că El tronează în inimile noastre ca un Părinte iubitor.

Dacă inima noastră se umple de dorul cunoaşterii şi întâlnirii cu Dumnezeu, vom înţelege mai uşor pe profetul poet David, când scrie: „În ce chip doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni şi mă voi arăta feţei lui Dumnezeu?”[2]

Cum vom înţelege mai bine dorul cel mare şi nealinat al Fericitului Augustin, când scrie din suspinul inimii: „Că ne-ai făcut spre a te căuta şi neliniştit este sufletul nostru până nu se va odihni întru Tine?”

Zbuciumul acesta, mărturisit de unii, iar de cei mai mulţi ţinut în adâncul tainelor inimii, s-a arătat în decursul istoriei lumii. Cei mai îndrăzneţi, şi-au ridicat pumnii către Cer, crezând că sperie pe Dumnezeu, iar cei aşezaţi, şi-au pus genunchiul la pământ, pe aşternutul picioarelor lui Dumnezeu şi-au implorat dezvăluirea tainelor de necuprins, care aduc pacea inimii şi bucurie sufletului.

Viaţa aleasă, prin rugăciune, spovedanie, împărtăşirea cu Iisus Cel văzut în Taina Euharistiei, omenia, ca frumuseţe primordială şi mila, ca izvor al iubirii dumnezeieşti, sunt ipostazele prin care devenim casnicii şi copiii iubiţi ai lui Dumnezeu.

Şansa vederii lui Dumnezeu este la îndemâna noastră! Curaj!

Calinic Argeșeanul

 

[1] Evrei 1, 1

[2] Psalmul 41, 1-2

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.
Va trebui, pentru cultura generală, să citim dintre lucrările lui Wiliam James: Principles of psychology, 1890; The will to believe (Voința de a crede) 1897; The varieties of religious experience (Varietățile experienței religioase) 1902; Pragmatism, 1907; A meaning of truth (Sensul Adevărului), 1909; Some empiricism of philosophy (O introducere în filosofie), 1911, Essays in radical empiricism (articole din perioada din urmă a filosofiei empirismului radical) și desigur: Corespondența sa!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar