news        mail   location

 
 

Când avem bucuria să citim în prima carte din Biblie, Facerea sau Geneza, că: „Dintru început a făcut Dumnezeu cerurile și pământul” (cap. 1, vers. 1), gândul nostru ca fulgerul merge în lumea cerurilor și află, că lui Dumnezeu „mii de mii de slujitori Îi slujeau, și de zece mii de ori zece mii stăteau înaintea Lui. S-a ținut judecată și s-au deschis cărțile” (Daniel 7, 10).

 

Și ca să nu ne depărtăm prea mult de aritmetica divină, vom consemna aici și viziunea Sfântului Evanghelist Ioan din Apocalipsa sa: „M-am uitat, și împrejurul scaunului de domnie, în jurul făpturilor vii și în jurul bătrânilor am auzit glasul multor îngeri. Numărul lor era de zeci de mii de ori zece mii și mii de mii” (Apocalipsa 5, 11).

Cred că azi, computerele și mașinile de calcul, ar putea să ne dea, oarecum, numărul uriaș al îngerilor pe care i-a zidit Dumnezeu mai înainte de orice lucrare. Am putea spune că a umplut văzduhul de îngerii Săi slujitori, asistând mereu la o sărbătoare a îngerilor, precum însuși Apostolul Neamurilor, Sfântul Pavel, cu ochii săi i-a văzut, când a călătorit în al treilea cer: „Și v-ați apropiat de muntele Sionului, de Cetatea Dumnezeului Celui Viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoarea îngerilor” (Evrei, 12, 22).

După cum ne învață Biserica, având la temelia ei cuvântul lui Dumnezeu, noi, fiecare în parte, la Sfântul Botez, primim din partea lui Dumenzeu un înger păzitor: „Feriți-vă, spune Domnul Iisus, să nu defăimați nici măcar pe unul din acești micuți (copilașii) căci vă spun că îngerii lor în ceruri văd pururea fața Tatălui Meu care este în ceruri” (Matei 18, 10).

Ca să pricepem ceva din lumea îngerilor, vedem, potrivit Scripturii, că ei ar fi asemuiți cu înfățișarea unui om (Daniel 8, 15) care face legătura între noi și Dumnezeu, după cum citim: „Pe când încă vorbeam eu în rugăciunea mea, a venit repede în zbor, iute, omul Gavriil, pe care-l văzusem înainte într-o vedenie, și m-a atins când se aducea jertfă de seară. El m-a învățat, a stat de vorbă cu mine și mi-a zis: Daniele, am venit acum să-ți luminez mintea. Când ai început să te rogi, a ieșit cuvântul, și eu am venit să ți-l vestesc; căci tu ești prea iubit și scump” (Daniel 9, 21-23).

Ne rugăm Domnului ca să auzim și despre noi un cuvânt ca acesta!

Iată că nu doar omul are un înger păzitor, ci și popoarele! Daniel proorocul ne vorbește de marele voievod Mihail (Daniel 12, 1), care ajută și ocrotește popoarele: „Iar căpetenia împărăției Persiei mi-a stat împotrivă 21 de zile; însă iată că Mihail, una din căpeteniile cele mai de seamă, mi-a venit în ajutor, și am ieșit biruitor acolo, lângă împărații Persiei” (Daniel 10, 13).

Știm prea bine cum s-a arătat Arhanghelul Gavriil, Maicii Domnului, și a vestit venirea lui Iisus pe pământ, iar Elisabetei că va naște prunc pe Ioan Botezătorul (Luca 1, 11-20; 1, 26-38).

Despre lumea îngerilor a scris o carte maica Alexandra (Principesa Ileana, fiica Regelui Ferdinand și a Mariei), precum și Andrei Pleșu, și nu este ușor să scrii doar în câteva rânduri, despre această lume extraordinară.

Așadar, noi suntem ocrotiți de îngerii păzitori!

Să nu-i supărăm prin faptele noastre urâte!

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar