news        mail   location

 
 

Coşmarul revoluţionar se menţinea la cote înalte.  Românii de toate vârstele erau chemaţi la arme. Doritorii de a-şi apăra ţara primeau arme şi muniţii în neştire, chiar şi cei care nu făcuseră armata.

 

Răpăiala zgomotoasă şi lăsarea cartuşelor în voia lor băga lumea în sperieţi. Nu puteai să ieşi nicăieri. Orice apariţie era însoţită de înfricoşătorul cuvânt: “terorist”, aceasta însemnând ţinta precisă a celor ce trăgeau cu arma, chiar dacă unii puneau atunci, pentru prima dată, mâna pe obiectul omorâtor.

După atâta revoluţie şi golirea depozitelor de armament – lucru inadmisibil într-o ţară care era în pragul unui război civil – Ceauşescu a fost prins, judecat şi condamnat la moarte. Meteahnă veche: Decebal cu capul în suliţă! Romanii îşi făceau bucurii imense, dansuri, băuturi şi mâncăruri, iar impozitele plătite pe ani întregi cu aurul jefuit din Dacia Felix, precum a numit-o Împăratul Traian, încă din timpul acela, nefericit pentru noi.

Cădeau capete mereu, în secoli de restrişte. Domnitorii: Mihai Viteazul cădea răpus de sabie la Turda, Miron Barnovschi era tăiat la Istanbul, Grigore Ghica, de asemenea suprimat.

Constantin Brâncoveanu tăiat dimpreună cu cei patru fii şi Ianache sfetnicul, iar Tudor Vladimirescu, căsăpit de eterişti. I. Gh. Duca, Primul Ministru al României, sfârşea străpuns de gloanţe pe peronul gării Sinaia, iar mai târziu, Armand Călinescu. Savantul Iorga, eliminat prin împuşcare, în toamna anului 1940, iar cei plecaţi în lumea liniştii, ciuruiţi de gloanţe, îi ştiţi că-s mai apropiaţi cronologic.

“Revoluţionarul” Ştefan Gănceanu, apare, spre apus de soare, cu mers pleoştit, cocoşat şi cu  o bască altoită cu un cozoroc leninist. Se vedea după păşit că este tare necăjit, după cum se jăluieşte un cântec românesc.

Când l-am văzut, m-a apucat o mare bucurie.

– Bine ai venit, revoluţionarul nostru monahal!

– Am venit degeaba. Doream să mor în revoluţie, ca să devin erou, dar n-am reuşit.

– Ce trebuia să reuşeşti?

– Mergeam în calea tancurilor şi a taburilor ca să mă strivească, dar toate se fereau din calea mea. Camarazii mei de-a stânga şi de-a dreapta cădeau ucişi de gloanţe, iar mie îmi zburau doar pe la ureche. Nu m-a binecuvântat Dumnezeu, ca să ajung erou!

Când l-am auzit, m-au apucat ameţelile. În faţa mea stătea o caricatură sinistră, care căuta moartea cu lumânarea, în chiar buricul Bucureştilor.

– A ştiut Dumnezeu că tu cauţi moartea pentru mândria nebună de a fi erou, dar atunci când dictatura şi prigoanele erau în floare, nu ai zis nici pâs. Iată că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se deştepte şi să trăiască.

Privirile aruncate erau pline de ură întunecată. Înainte de a-şi legăna pasul spre plecare, aude de la Calinic, doar atât:

– Ceea ce ai dorit şi ai făcut dumneata, putea avea iz a sinucidere. La Socola încă mai sunt locuri.

Din clipa aceea s-a baricadat în chilie şi n-a mai vrut să stea de vorbă cu nimeni. Probabil că medita la cartuşele care nu l-au nimerit, sau la tancurile care nu l-au turtit!

Mare-i nebuneala lumii!

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, volumul IV, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2015.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar