news        mail   location

 
 

Atunci când George Bălan, în 1964, cu ocazia hirotoniei întru diacon şi preot, la Catedrala Arhiepiscopală a Clujului, mi-a spus despre Ioan Alexandru că este cel mai mare poet din România, după Mihai Eminescu, vorbele le-am primit cu un surâs sarcastic, atât de propriu mie, cum spun unii.

 

De atunci ne-am revăzut. Am primit scrisori. Ne-am încurajat. Am văzut pe Părintele Stăniloae la Bucureşti, despre care vorbea cu veneraţie.

M-a vizitat, deseori, la Căldăruşani, Cernica şi Sinaia, unde a lăsat slove de aur în cărţile bătrâne de impresii.

Atunci când scria Imnele iubirii, Imnele Ţării Româneşti, Imnele Moldovei, Imnele Putnei, Imnele Transilvaniei şi ale Maramureşului, ne sfătuiam cum ar fi mai bine să se intituleze poeziile scrise cu aură creştină, străluminate de razele Duhului Sfânt.

La Cernica, într-una din zile, vine Ioan Alexandru. Era speriat. Mă roagă să mergem undeva, într-un loc mai liniştit şi ferit de privirile curioase şi sticloase.

Să mergem în livadă, îi spun văzând îngrijorarea lui  rostită cu multă grăbire. Ne-am aşezat sub un nuc bătrân, cu umbră deasă.

- Sunt în mare primejdie! Cred că voi fi arestat. M-am aliat cu Paul Goma, marele scriitor de opinie. Acum este fugit în Europa. Sunt urmărit. M-au dat afară din învăţământ şi sunt muritor de foame.

L-am liniştit, spunându-i:

- Ai copii şi soţie. Nu le pune viaţa în primejdie. Lasă atitudinile războinice. Nu se poate schimba nimic în România. Sistemul este bine înfipt peste tot.

- Dacă mă arestează, să ai grijă de copiii mei. Pe Ştefan să-l îndrepţi spre Teologie, pe Maria spre Muzică, pe Ioachim spre Litere.

- Stai liniştit! Nu te mai necăji. Acum este vremea să taci, că o tacă plăti o vacă, aşa cum mi-a spus Mătuşa Irina din Tioltiurul Transilvaniei.

- Au scris despre mine o seamă de scriitori că sunt legionar şi fac spionaj pentru străinătate. Ce să mă fac?

- Stai fără grijă! Dacă eşti poet mare, cum se spune, te vor apăra prietenii pe care îi ai. Să nu iei nicio atitudine.

Să lăsăm pe Dumnezeu să grăiască!

N-a trecut multă vreme şi Ioan Alexandru vine cu toată casa la Cernica. Mi-a spus bucuros:

- Ai avut dreptate, frate Calinic. Au început să-mi ia apărarea prin presă câţiva scriitori importanţi. Era bucuros de întorsătura lucrurilor, iar eu eram mulţumit că m-a ascultat într-o vreme instabilă şi periculoasă.

În anul 1987, a venit cu soţia şi pruncii Ulwine la Curtea de Argeş, unde a scris o lună de zile în pridvorul bisericii de lemn din parcul Mănăstirii. Tot atunci a scris şi o carte despre Japonia, unde fusese de curând premiat ca mare scriitor al lumii.

La plecare, ca drept mulţumită, mi-a lăsat un manuscris: „Semnificaţia Baladei Meşterul Manole la Mănăstirea Curtea de Argeş”, pe care îl voi publica integral într-o carte ce va cuprinde şi cele aproape 50 de scrisori inedite, adresate lui Calinic Argeşanul, în perioada mai multor ani.

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, volumul al III-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar