news        mail   location

 
 

Patriarhul Justinian, pentru vremurile acelea, a fost providenţial. El rămâne o celebritate. Istoricii de mâine vor scrie cum a fost, fără făcături de conjunctură.

 

La numai 47 de ani, Ioan Marina, preotul, profesorul şi directorul de seminar vâlcean, precum şi episcopul-vicar şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, ajunge cel mai tânăr patriarh din lumea ortodoxă.

Era de-o agilitate fenomenală. Aşa îl remarcase Irineu Mihălcescu, mitropolitul Moldovei şi Sucevei, când s-a retras la Mănăstirea Govora, cu toată cancelaria mitropoliei în Al Doilea Război Mondial. Impresia a rămas una hotărâtoare. Îl ochise a fi cel mai bun ajutor în lucrarea sa din Moldova. Aşa l-a recomandat. Aşa ajungea, un vâlcean, gospodar mare în Ţara Muşatinilor.

Se mai adăuga povestea cu Gheorghiu Dej, fugit şi găzduit la Vâlcea. Aşa a fost să fie. N-a mers Ioan Marina la Târgu-Jiu să-l găzduiască pe Dej, ci el a venit la Râmnicu Vâlcea. Şi aşa a fost bine.

Pronia lucrează cum vrea, unde vrea şi cu cine vrea!

Plin de zel apostolic, cu mijloacele de atunci se dorea a fi peste tot. Vremea o cerea. Aşa a ajuns şi la Sinaia. Auzise că Academia Română trimisese pe Alexandru Elian să selecteze cele mai alese cărţi din valoroasa bibliotecă a Mănăstirii.

Spun valoroasă, pentru că stareţul Nifon Popescu a călătorit foarte mult în Occident şi Orient şi a cumpărat cele mai valoroase cărţi din vremea aceea care poartă semnătura cărturarului sinait, precum şi cărţile valoroase apărute în vremea sa.

A intrat, ca din „întâmplare”, în spaţiul unde, deja, tânărul profesor Elian începuse selectarea valoroaselor cărţi.

- Ce faceţi aici, domnule Elian? îl întrebă aspru Patriarhul Justinian.

- Am delegaţie de la Academia Română ca să selectez cele mai importante titluri de carte din biblioteca Mănăstirii Sinaia, îşi apără oficial prezenţa în curtea şi biblioteca sinaită.

- Delegaţia dumitale de la Academia Română a luat sfârşit. Eu sunt Academia! De aici nu se ia nicio carte. Ieşi afară din bibliotecă! Acum! Şi spune la Academie ce ţi-am spus eu.

- Nu ies de aici! Trebuie să-mi duc la capăt delegaţia pentru care am venit, îşi argumentează Elian prezenţa, dar fără ştirea şi binecuvântarea Patriarhului Justinian.

- Hai, hai, hai! Ieşi acum până nu te altoiesc, îi zice Patriarhul. Şi l-a scos din bibliotecă, mai cu vorba, mai cu bâta, până l-a dat afară.

S-a dus cu mâinile goale la Academie, dar nu l-a uitat pe Patriarhul Justinian şi i-o plătea de câte ori avea prilejul. Elian era de un sarcasm cumplit. Nimeni nu scăpa nebiciuit. Dar mai ales atunci când ai dat, cumva peste el, cum a fost episodul de la Sinaia.

Arhimandritul Nifon, marele iubitor de carte, a cărat de pe drumurile pe unde a fost tot ce a găsit mai preţios. Când s-au împlinit două sute de ani de la întemeierea Mănăstirii Sinaia, învăţatul stareţ a dorit să sublinieze acest eveniment cu înfiinţarea celui dintâi muzeu oficial din România, în anul 1895.

A fost o mare surpriză. Gazetele de atunci au subliniat importanţa evenimentului pentru istoria şi cultura poporului român, iar autorităţile civile şi religioase, au participat cu multă bucurie la acest popas istoric al Mănăstirii Sinaia.

Marele pelerin, Nifon Stareţul, a murit într-una dintre călătoriile sale, în afara ţării. Numele lui, însă, a rămas viu.

Ca şi al lui Justinian, care i-a apărat biblioteca!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar