news        mail   location

 
 

Printre episcopii Iuliu Hossu şi Galaction Cordun, cu domiciliul oarecum forţat, era şi Atanasie Dincă, fost arhiereu locţiitor la Vâlcea, puţină vreme.

 

Purtând cămaşa verde, după cum clevetesc unii, într-o manifestare la Bucureşti, regimul comunist i-a băgat pumnul pe gât până la Căldăruşani unde a vieţuit peste un sfert de veac. El a fost şi stareţ harnic şi iubitor de cultură şi mai ales de muzică bisericească. Era un protopsalt înnăscut. Cu Martinian şi Silvan Nistor împodobeau strana mănăstirii cu desăvârşire. Pe deasupra mai era şi un arhiereu manierat la superlativ. Despre aceasta povestea, cu admiraţie, însuşi Patriarhul Teoctist, slujindu-i ca diacon la diferite sfinţiri şi alte slujbe bisericeşti.

Cât priveşte igiena, era un maniac. Totul trebuia să fie curat şi mai ales dezinfectat. El nu deschidea uşile cu mâna. Purta mănuşi ca şi conţii şi cardinalii de pe vremuri sau se folosea la deschisul uşilor de rasa sau reverenda luate cu mâna şi puse pe clanţă. Dacă totuşi uita, se spăla două ore ca să se dezinfecteze.

O dată sau de două ori am mers cu soborul ca să-i cântăm colinde şi să-i facem urări. Era slab, alb la faţă, cu o bărbuţă mică şi rară, cu faţa plină de tristeţe adâncă.

A murit fiind slujit de o femeie, care nu stătea tocmai bine cu curăţenia şi nici cu iscusinţa la mâncare.

Într-o dimineaţă, a fost găsit mort, singur pe lume. Era cu faţa în sus, capul pe spate, îmbrăcat ca de drum.

Sicriul din stejar era gata. Arhiereul a fost pus de noi în noua căsuţă care era cu vreo 50 de centimetri mai lungă decât trebuia. I-am spus nepotului Gheorghe Dincă:

- Să mergeţi careva la Cernica şi să-i măsuraţi cavoul pentru a nu avea ispite. S-a adeverit întocmai temerea mea. Când am dus sicriul la meşterul Cristache să-l scurteze şi-a pus mâinile în cap şi să-l auzi:

- Paştele mamii lui de Episcop! Cine l-a pus să-şi facă un cavou mai mic ca el?

- Ho, nu te grăbi cu înjuratul! Cine a făcut sicriul trebuia să întrebe de măsura mortului şi a cavoului, îi spun eu pe un ton potrivit, ştiindu-l cât de amarnic se mânie şi suduie.

- Plecaţi la dracu de aici! că vă omor pe toţi cu tesla. Care mai de care au ieşit buluc pe uşă. Eu am rămas. Împreună cu Cristache am lucrat până ce sicriul a fost gata. L-am pus din nou pe bietul arhiereu Atanasie să se odihnească într-un sicriu pe măsura lui, fiind înjurat nu numai când era viu, ci şi când a ajuns mort.

Aşa ca pe la noi!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar