news        mail   location

 
 

Cugetând și eu, ca tot omul, cam cum merge bulgărele acesta din pământ, foc, apă, metale și hidrogen, străbătând fără oboseală prin Universul acesta, de capătul căruia nu prea dăm, nici măcar cu telescopul Hubble, care s-a ,,holbat” la o distanță uluitoare de aproape 10 miliarde de ani lumină, stai locului și rămâi uimit!

Cred că este potrivit să privim, ziua la zidirea Domnului Dumnezeu, dar și noaptea, să ridicăm ochii și inima la Creatorul Dumnezeu, auzind cum îngerul ne șoptește, pe nerăsuflate: ,,Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria. Ziua zilei spune cuvânt, și noaptea nopții vestește știință.”(Ps.18,1-2)

Privind atent la atâtea măreții, m-am îngrijorat mereu, că într-o zi, toate aceste frumuseți și bogății se vor prăbuși într-un război atomic, aducându-ne aminte de prăpădenia căzută asupra Japoniei, în zilele de 6 si 9 august 1945, iar când au ajuns bombele asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, spectrul morții a nimicit orice urmă de viață.

M-am dres la inimă și la minte, biruind spaimele ce m-au cuprins, când am citit din Evanghelia după Sfântul Ioan: ,,Căci precum Tatăl are viață în Sine, așa I-a dat și Fiului să aibă viață în Sine.”(Ioan 5,26)

Așadar, slavă Domnului Dumnezeu! Viața va supraviețui, oricare vor fi încercările care vor veni peste noi! Pentru că Dumnezeu este viață și El nu poate fi distrus niciodată!

Și totuși! Se aude prin lume (mass-media mondială!) cum se înarmează anumite țări și fabrică tot felul de arme, bombe cu neutroni, bombe chimice, bombe cu cobalt, rachete, încât, virusurile și infecțiile, rămân mici copii pe lângă balisticile, tunurile cu laser și alte mijloace de a se crea reacție atomică în lanț despre care avertizează specialiștii.

Așadar, mijloace de distrugere totală a Pământului, premize ale unei prăbușiri cosmice bat la ușă. Iată ce scrie în Sfintele Scripturi, Sfântul Apostol Petru: ,,Iar ziua Domnului va veni pe neașteptate, când cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzând, se vor desface, și pământul și lucrurile de pe el se vor mistui.”(II Petru 3,10)

Se știe că în inima Pământului este o masă imensă de metale incandescente și vedem aceasta fiecare, când, în anumite timpuri se reactivează vulcanii, care aruncă metale topite, revărsându-se peste versanții munților. Cine nu-și amintește de vulcanul Vezuviu, care a înnecat orașul Pompei, acum două mii de ani?

Într-o nouă ordine mondială, adevărată, prima grijă a celor care conduc destinele omenirii, trebuie să pornească de la oprirea cursei înarmărilor și a eliminării din lume a întregului arsenal nuclear și de tehnică clasică.

Dacă nu se începe această lucrare în consens frățesc, se va vedea cum Pământul, ca o torță uriașă va lumina pentru ultima oară, arzând de ,,istov”: ,,Iar cerurile de acum și pământul sunt ținute prin același cuvânt și păstrate pentru focul din ziua judecății și a pieirii oamenilor necredincioși ” (II Petru 3, 7)

Sperăm, totuși, întru nădejdea care ne-o pune Domnul Dumnezeu, ca un pansament mângâietor când citim în Sacrele Scripturi: ,,Domnul nu întârzie cu făgăduința Sa, după cum socotesc unii că este întârziere, ci îndelung rabdă pentru voi, nevrând să piară cineva, ca toți să vină la pocăință!”(II Petru 3,9).

Așadar, care este țara cea dintâi de pe mapamond, care începe, efectiv, cu dezarmarea generală și totală ? Cine dă exemplul cel mai înțelept?

Acela este eroul păcii și al iubirii mondiale!

Acesta este fiul lui Dumnezeu!

Domnul nostru Iisus Hristos ne binecuvintează, zicând: ,,Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.”(Matei 5,9)

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Două cuvinte despre profetul Zoroastru (cunoscut și ca Zarathustra), care a viețuit pe la anul 628 sau 551, î. Hr., și a întemeiat o Religie bazată pe lupta dintre bine și rău. În cartea lui Nietzsche, Zarathustra afirmă despre el însuși că se află „dincolo de bine și de rău”.
Gândirea lui Nietzsche că omul este ceva ce trebuie depășit, apare în lucrarea sa: Așa grăit-a Zarathustra, probabil, după cum afirmă specialiștii în materie, ar fi cea mai frumoasă carte a sa, care a fost scrisă în trei părți între anii 1883 și 1884, iar a patra parte a fost adăugată în anul 1885.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar