news        mail   location

 
 

În cei cinci ani de pastoraţie duhovnicească şi gospodărească în Inău, Cufoaia şi Borcut, am avut dese supărări din partea Parohiei Tioltiur, de unde plecasem.

 

Creştinii de acolo nu voiau, cu niciun preţ, să se obişnuiască în pace cu ideea că preotul lor nu se va mai întoarce de unde a plecat. Câţiva preoţi numiţi au fost alungaţi din sat, după două-trei luni.

Într-o zi, vine în vizită la mine un călugăr, pe nume Justinian Petrinca, trimis de Episcopul Teofil, cu rugămintea de a-l povăţui cum să procedeze pe mai departe, ca să nu mai fie şi el alungat ca şi ceilalţi preoţi din Parohia Tioltiur.

- Părinte Justinian, zic eu, vei avea pace bună, dacă, în toată lucrarea de acolo, nu-mi pomeneşti numele sub nicio formă. Iar dacă vrei să zici ceva, la oarecare provocări, să spui numai lucruri bune, că nu te doare gura, sau să eviţi orice vorbă despre preotul care a fost acolo. Aşa nu vei avea probleme. În clipa în care ai început cu bârfa, vei fi dat afară imediat, cum au fost daţi şi ceilalţi preoţi care m-au criticat.

Sfaturile au prins. A mers acolo şi a continuat lucrările. Cu toate acestea, sătenii s-au gândit să mai facă o încercare, pentru a mă readuce în satul lor. Sandu, în fruntea altor doi consilieri s-a hotărât:

- No, să mergem la Ioan Gheorghe Maurer, Preşedintele Consiliului de Miniştri, poate vom birui să-l aducem pe Părintele Argatu Constantin înapoi.   N-am ştiut atunci şi nu ştiu nici azi, cine i-a sfătuit să plece la Bucureşti.

Pregătiţi de drum, au ajuns în capitala ţării, unde nu au mai fost niciodată, mergând cu trenul, de la Cluj o noapte întreagă. Au fost primiţi, chiar de Ion Gheorghe Maurer. I-au spus povestea lăsându-i un memoriu cu problema lor arzătoare.

- Cu ce anume aţi venit de la Cluj? întreabă Ion Gheorghe Maurer.

- Cu ghezăşul, adică tren, Domnule Preşedinte.

- Pe ce a venit trenul de la Cluj la Bucureşti? fu a doua întrebare a lui Ion Gheorghe Maurer.

 - No, pe linie. Pe ce altceva putea veni? întreabă în cor cei trei jălbari de la Tioltiur.

- Iată răspunsul meu: mergeţi şi respectaţi legile Statului, că sunt drepte ca linia trenului, le zice Preşedintele.

- No, Domnule Preşedinte, dar linia trenului nu-i mereu dreaptă. Ea mai are şi curbe. Ştiţi, doar aţi mers cu ghezăşul.

- Bine, aşa-i! Memoriul am să-l trimit Patriarhului Justinian. El este Şeful Bisericii şi trebuie să rezolve problema de la Tioltiur.

Bucuroşi că au fost ascultaţi de însuşi Ion Gheorghe Maurer, au plecat pe Dealul Mitropoliei, cerând audienţă Patriarhului Justinian. Au fost primiţi fără să aştepte prea mult. I-a ascultat. La sfârşitul audienţei, aud:

- Dragii mei, mergeţi acasă. Vom încerca să rezolvăm problema de la Tioltiur. Aveţi dreptate. Să sperăm. Să ne rugăm la Dumnezeu pentru reuşită.

Delegaţia din satul cu biserică de piatră se întoarse cu ghezăşul la Cluj. Sătenii erau fericiţi. Aşteptau minunea care nu s-a mai întâmplat nici azi.

Patriarhul Justinian a primit jalba de la Ion Gheorghe Maurer cu rezoluţia de a rezolva problema. Telefoanele au început să sune. Teofil de la Cluj este întrebat cum stau lucrurile. Încet-încet, se aflau toate cum au fost.

Departamentul Cultelor era întrebat ce s-a întâmplat că Ţepeş Horia Hoinărescu a scris aşa de rău despre cele petrecute la Tioltiur, că doar s-a făcut o biserică. Gheorghe Nenciu, director pe atunci, om cu minte limpede şi sănătos la suflet, întreba Clujul:

- Dar ce rău a făcut Preotul Argatu Constantin?

- A făcut o biserică fără autorizaţie, răspunse împuternicitul de Culte.

- Dar de ce nu s-a dat autorizaţie? întrebă la rândul său Gheorghe Nenciu.

- Dar dumneavoastră de la Centru, nu ştiţi că nu se dau autorizaţii pentru biserici noi? îi replică Ţepeş Hoinărescu.

- Şi atunci ce vină are omul, dacă a făcut biserică? îi întoarce vorba cu acelaşi ton, Gheorghe Nenciu, care mi-a povestit tot dialogul pe tema construcţiei bisericii noi, mulţi ani mai târziu.

Dumnezeu mai avea îngeri de rezervă!

Ca să ajute la mare nevoie.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar