news        mail   location

 
 

În ziua de 12 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Sofronie, însoțiți de un ales sobor de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Aleșd 1 din Orașul Aleșd, Județul Bihor, răspunzând invitației preotului paroh Călin Dănuț Ioniță.



 

Cu acest prilej, la aniversarea a 82 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale la data de 15 septembrie 1923, Părintele Arhiepiscop Calinic a dăruit, spre folos duhovnicesc Parohiei Aleșd, un veșmânt care a îmbrăcat moaștele Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeș.

Ierarhul Argeșului a rostit un cuvânt de învățătură la Evanghelia Zilei, arătând ce înseamnă luarea Crucii și pregătirea continuă pentru întîlnirea cu Ziditorul tuturor celor văzute și nevăzute.

De asemenea, ca semn de prețuire și comuniune ortodoxă, Ierarhul Argșean a oferit preotului paroh Ioniță Călin Dănuț, Distincția Eparhială Crucea Bsarabă.

La rândul său, preotul paroh a oferit ierarhilor în dar: o cruce de binecuvântare, o icoană și o mapă din piele personalizată, mulțumind în mod deosebit pentru dragostea arătată locuitorilor din Aleșd și pentru Sfânta Liturghie Arhierească.

Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a adus mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea de a face această vizită în Episcopia Oradiei și de a oferi veșmântul Sfintei Mucenițe Filoteia.

Chiriarhul Argeșului și Muscelului a mulțumit cu recunoștință Preasfințitului Sofronie și tuturor colaboratorilor pentru osteneala și ospitalitatea împărtășită în cadrul acestei vizite frățești.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a punctat, în cuvântul său, legătura istorică între Ardeal și Argeș, reînnoită prin vizita Ierarhului argeșean la Oradea. De asemenea, a mulțumit pentru darul oferit parohiei Alesd și de fapt întregii Eparhii, îndemnând pe preoții slujitori și pe credincioși să meargă în pelerinaj la Sfânta Muceniță Filoteia.

Ziua a fost desăvârșită cu o vizita la biserica parohială din Tinăud, Județul Bihor, ctitorită de Domnitorul Constantin Șerban Basarab (1654-1658), care a zidit și biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Municipiul Pitești, Județul Argeș.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Când facem milostenie, așa să ne uităm în ochii celui sărman: ca la un frate ce ne ajută, prin necazul ce și-l poartă cu răbdare și smerenie, să facem și noi o faptă bună cu care Dumnezeu să ne mântuiască, o faptă cu care să dobândim Împărăția Cerurilor.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar