news        mail   location

 
 

În perioada 10-12 septembrie 2021, la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Parohiei Aleșd 1, protopopiatul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțit de ostenitori ai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a efectuat o vizită frățească în cuprinsul Episcopiei Oradiei.



 

Cu acest prilej au fost vizitate mai multe lăcașuri de cult, așezăminte monahale și obiective turistice orădene:

-în data de 10 septembrie, Înaltpreasfinția Sa, Calinic Argeșeanul, a vizitat Muzeul Aurului din Municipiul  Brad, Județul Hunedoara, unde se află o colecție mineralogică unică în Europa. Muzeul Aurului de la Brad este unul dintre cele 4 muzee din lume dedicate meșteșugului extragerii acestui material prețios din rocă, dar are și un caracter aparte, în sensul că prezintă vizitatorilor aur în stare pură, neprelucrată, așa cum a fost descoperit în minele din zona Patrulaterului Aurifer al Munților Apuseni.

- ziua de 11 septembrie a fost dedicată vizitării obiectivelor eclesiastice și culturale din Municipiul Oradea. În cursul dimineții, Întâistătătorul Argeșului și Muscelului, însoțit de Preasfințitul Părinte Sofronie, a vizitat Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea unde maica stareță, stavrofora Mina Bădilă, gazdă caldă și ospitalieră, a prezentat oaspeților argeșeni istoria locului și a construirii edificiului monastic, îndrăgit de pelerini din toată țara.

În continuare a fost vizitată reședința episcopală și Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, unde PS Sofronie Drincec a prezentat istoria Episcopiei Oradiei și a reînființării acesteia, precum și actuala organizare a Episcopiei.

Înspre după amiază a fost vizitat Muzeul Orașului Oradea și momumentalul Palat al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, construcție edificată în stil baroc, de curând restaurată și deschisă prublicului spre vizitare, datând de la anul 1776. Aici au fost admirate opere de artă valoroase: tablouri, fresce, mobilier de epocă, veșminte liturgice și obiecte de cult prețioase din patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice.

Mai departe, cele două delegații arhierești au vizitat în Municipiul Oradea: Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica cu Lună-Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica militară a Garnizoanei Oradea, biserica Sfântul Apostol Andrei, precum și o întâlnire de suflet, cu părintele Gheorghe Nemeș.

Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, organizat în toate unitățile de învățământ din cuprinsul Eparhiei, în contextul declarării „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, în Patriarhia Română, în biserica parohiei Glâmbocata a avut loc prima cateheză cu tema: „Sfinții Doctori: Nectarie de la Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Luca al Crimeii”.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar