news        mail   location

 
 

La Înviere, făceam slujba la ora unsprezece noaptea la Cufoaia, după care, fugeam prin cheiul Borcutului, însoţit de un pădurar cu puşcă. O luam pe o cărăruie de-a coasta, aşa de îngustă că numai la un sfert de pas greşit erai tocmai în fundul prăpastiei. Nu te puteai prinde, în cădere, de nimic.

 

La ora două, după miezul nopţii ajungeam şi se săvârşea slujba Învierii. Creştinii aşteptau cu emoţie multă pentru că nu se mai făcuse slujbă de vreo cincizeci de ani, după cum povesteau inăoanii. După aceea, încă patru kilometri, tot o fugă peste deal la Borcut. Acolo se făcea a treia slujbă a Învierii şi se încheia cu Sfânta Liturghie.

A doua zi de Paşti, Sfânta Liturghie la Cufoaia, vecernia la Borcut şi o altă vecernie la Inău, după ora şase seara şi tot aşa, prin rotaţie, la fiecare biserică din cele trei sate. N-a fost niciodată vreo sărbătoare sau duminică să nu se oficieze cele trei slujbe, la ore precis puse în programul liturgic.

Prezenţa la biserică era numeroasă, iar tineretul de la şcoală venea la slujbe, dar şi la lecţiile de Religie. Era frumos, de folos şi fascinant, mai ales, când făceam pelerinaje pe la mănăstirile din Ţara Lăpuşului.

Odată, când se trecea din primăvară spre vară, mergând prin cheiul Borcutului, spre Inău, care acum are drum cu asfalt, pe la amiază fiind, m-am aşezat într-un loc cu iarbă, între ape. După ce am citit din Biblie, am pus-o sub cap, apucându-mă un somn binecuvântat.

Când m-am trezit şi am deschis ochii, eram înconjurat de zeci şi sute de oi care păşteau în jurul meu. Altele dormeau sau beau apă cristalină şi proaspătă din pârâul Borcut. Fără să mă ridic, privind pe sub burţile oilor care mă înconjurau, auzeam tălăngile răsunând pe văile Borcutului. Câinii stăteau pe la marginile turmei, iar vreo doi-trei măgari erau prin mijlocul oilor, cu botul băgat între lânele lor care spânzurau aproape până la pământ.

Era un tablou făr’ de pereche. Încet-încet, oile cu ciobanii tineri, au trecut pârâul şi au luat-o pe coasta muntelui. Se auzeau doar tălăngile cum se îndepărtează şi fluieratul spornic al ciobanilor, iubitori de păstoritul oilor. Am lăudat pe Dumnezeu pentru prezenţa Lui atât de vie în natură.

Altă dată, venind de la Inău spre Borcut, m-am aşezat în vârful dealului ca să văd marea frumuseţe ce se deschidea în faţa ochilor: oraşul Târgu-Lăpuş, satele din jur şi chiar munţii unde se ascundea sihăstria Rohiei. După ce am citit, potrivit obiceiului, câteva capitole din Sfânta Scriptură, m-am întins pe pământ, privind norii şi cerul de un albastru întunecat.

Stând şi admirând minunea ce ni se arată nouă mereu, dintr-odată, de la câţiva metri, a izbucnit în cântec fermecat, ciocârlia, care se înălţa drept spre ceruri, în triluri nemaiauzite.

Credeam că n-o s-o mai văd niciodată. De sus, cu o viteză incredibilă, venea un punct care se mărea foarte repede. Nu ştiam ce ar putea fi. La numai trei metri de pământ, punctul de sus, ciocârlia, îşi deschise aripile, continuându-şi drumul pe orizontală.

Am rămas uimit. Inima şi sufletul mi-au spus să-i mulţumesc lui Dumnezeu, Cel care face multe şi mari minuni.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar