news        mail   location

 
 

Nu știu dacă există un „Triunghi al Bermudelor” în domeniul filosofiei! Mă gândesc la Anglia, Germania și Franța, cu deosebire. Aceste trei țări au dat pe cei mai mari filosofi ai omenirii medievale și contemporane.

 

Spre exemplu, filosofia germană a ajuns să domine secolul al XIX-lea, datorită filosofului Immanuel Kant (1724-1804), prin filosofia sa idealistă, care susține că nu putem ști niciodată nimic despre lucrurile care există dincolo de noi, astfel modificând cursul gândirii filosofice.

Se știe că, printre adepții lui Kant, se numără: Fichte, Schelling și mai ales Hegel, care sunt cunoscuți ca idealiști germani, fiind urmați, zicea un mucalit, de „papagalul filosofic” Schopenhauer, care, interpretând filosofia lui Kant, a semănat idei din filosofia orientală, care a influențat și pe Mihai Eminescu, ca să dăm un exemplu.

Să nu faceți ochii mari și nici să vă mirați!

Printre adepții idealismului filosofului Hegel se numără și Karl Marx, care a îmbinat cu dibăcie metodele filosofice germane: filosofia politică franceză revoluționară și teoria economică britanică.

Iarăși, se știe că, după ce a scris Manifestul Comunist, dimpreună cu Friedrich Engels, el a scris și Capitalul. Se zice, de către specialiști, că lucrarea Capitalul este „una dintre cele mai influente lucrări filosofice din toate timpurile, pentru că după câteva zeci de ani de la moartea sa, multe țări din toată lumea au ajuns să fondeze state revoluționare în baza principiilor propuse de el” (pag. 145).

Cei care aveți un gram de minte în căușul capului, privind retrospectiv situația social politică din leagănul secolelor XIX și XX, vă puteți imagina că de la teorie la practică este o distanță mare. Se știe că una este să gândești și să faci teorie (unii zic: a chibriturilor) și alta este să ai tăria să lupți pentru o societate dreaptă cu respectarea drepturilor omului!

Calinic Argeșeanul

Catedrala orașului Mioveni s-a aflat astăzi în sărbătoare. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion din Patriarhia Ecumenică.
În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, foarte mulți pelerini și-au îndreptat pașii către mănăstirea argeșeană NegruVodă din municipiul Câmpulung Muscel. În această zi binecuvântată au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în biserica mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul împreună cu Preasfințitul Părinte Teofan Koja, Episcop de Filomilion, Biserica Albaneză din Americi, Patriarhia Ecumenică.
Caravana social filantropică,, Ghiozdanul meu”, inițiată la acest început de an școlar în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a ajuns astăzi în comunele argeșene Cuca și Cotmeana, care aparțin de protopopiatul Pitești.
Toată suflarea ortodoxă sărbătoreşte în ziua Înălțării Sfintei Cruci, amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
Cu Friedrich Nietzsche (1844-1900), m-am „întâlnit” în anul 1964 la Cluj, cunoscând pe profesorul universitar George Buș (nu e vorba de vreunul din președinții SUA), care a participat la hirotonia întru preot la Catedrala cea măreață, ctitoria lui Nicolae Iva, episcop celebru.
Savantul cărturar și om de știință, Benedetto Croce, chiar dacă nu a făcut studii academice de filosofie și nici cariera învățământului nu l-a preocupat, deși este un neîntrecut doctrinar și teoretician cu care s-ar mândri cele mai ilustre universități, ne-a lăsat în Estetica sa un capitol: „Filosofia ca știință desăvârșită”.
În Anul Domnului, 1866, la Pescasseroli, se năștea Benedetto Croce, studiile făcându-le la Neapole și Roma. A urmat Facultatea de Drept și a fost studentul vestitului Antonio Labriola, de la care a învățat să aibă o puternică înclinare spre studiul problemelor de metodologie și filosofie a istoriei.
Bucurându-ne de rânduiala cea binecuvântată de Dumnezeu în Biserica Slavei Sale, Calendarul creștin ortodox își începe lucrarea Anului bisericesc o dată cu începutul lunii septembrie, toamnă bogată în darurile lui Dumnezeu.
Un episod aparte! Nu știam ce putea însemna, mai ales, cuvântul Meliorism și ce poate însemna. Apelăm la textul lui James din lucrarea: Pragmatismul: „...Se vede aici că marea distincție de făcut din punct de vedere religios între raționalism și pluralism revine la a distinge departe între cei ce vreau, într-un fel absolut, ca „mântuirea” lumii să fie un lucru care va fi împlinit dintr-o necesitate originară și, de altă parte, între cei care se mulțumesc de a o crede posibilă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar