news        mail   location

 
 

Avicenna, spre deosebire de Aristotel, este unul din cei mai faimoși „dualiști” din istoria filosofiei – el credea că trupul și mintea sunt două substanțe distincte. Marele său predecesor  în această privință a fost Platon, care vedea mintea drept ceva distinct, întemnițat în trup. Platon considera că, în momentul morții, mintea va fi eliberată din temniță pentru a se așeza în alt corp.

 

Medicul celebru Avicenna, susținea că mintea nu este distrusă o dată cu trupul și că este nemuritoare. În secolul XII, opera lui Avicenna a fost tradusă și în limba latină, dualismul său devenind cunoscut printre filosofii și teologii creștini. Aceștia au consimțit la felul în care a dat el interpretare textelor lui Aristotel: ideea de suflet nemuritor!

Două secole mai târziu, în jurul anului 1250, Toma d`Aquino a realizat o interpretare și mai fidelă a lui Aristotel, văzând mintea și trupul mult mai legate între ele, iar părerile sale au fost acceptate de teologii secolelor al XVI-lea și al XVII-lea.

În anul 1640, învățatul Decartes a revenit la un dualism care se apropia cel mai mult de cel al filosofului Platon, decât al filosofului Aristotel, argumentația sa fiind asemenea celei a lui Avicenna. Ceea ce apare ca o noutate este faptul că învățatul Decartes  își imaginează că există un demon care încearcă să-l ademenească și să-l amăgească în toate felurile în care ar putea fi amăgit. Singurul lucru în legătură cu care nu poate fi amăgit, realizează el, este acela că există. Acest sine este exact sinele de care este sigur Omul plutitor al lui Avicenna, atunci când nu deține nicio altă cunoaștere, după cum a mai fost vorba.

La fel, desigur, ca și Avicenna, Decartes trage concluzia că „eul” sau „sinele” este complet distinct de trup și că este cu siguranță nemuritor (pag. 79).

Celebrul învățat Toma d`Aquino are o obiecție privitoare la dualismul lui Avicenna sau Decartes. El susține că sinele care gândește este același cu sinele care simte senzațiile trupului...

Care este situația în prezent? Filosofii se împart în două grupuri: un grup de dualiști (mai mic) și un grup (mai mare) de gânditori care susțin că mintea este în creier și majoritatea care sunt de acord că gândirea este rezultatul activității fizice a creierului, dar există o diferență între stările fizice ale creierului (materia cenușie, neuronii și gândirea care derivă din acestea).

Ceea ce este bine de știut, cunoștințele medicale ale lui Avicenna erau vaste, aducându-i protecția regală. Canonul Medicinei (circa 1015) a influențat școlile europene de medicină până la mijlocul secolului al XVII-lea.

Calinic Argeșeanul

În seara zilei de 26 aprilie, curtea bisericii parohiei Micești din Protoieria Mioveni, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit să asiste la Concertul de Florii: „Crucea, calea spre înviere”.
Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
După învierea lui Lazăr din mormânt, vestea s-a răspândit ca fulgerul, după cum era şi normal. Nu se mai auzise până atunci ca cineva să învieze din mormânt un om mort de patru zile! Faima lui Iisus creştea! Cei grupaţi în partide separate: fariseii, saducheii, irodianii, acum mai mulţi ca oricând, au hotărât ca Iisus să moară: „Deci, din ziua aceea s-au hotărât ca să-L ucidă!” (Ioan 11, 53).
Cu răbdare, încă un popas cu Blaise Pascal: „Sufletul nostru este aruncat în corp, unde găsește număr, timp, dimensiuni. El raționează asupra lor, numește această natură necesitate și nu poate să creadă altfel...
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar