news        mail   location

 
 

Cel care a scris Cartea Înţelepciunii lui Solomon, a fost un ilustru cunoscător şi mânuitor al limbii greceşti. Precizia şi eleganţa stilistică este o bucurie pe care o gustă cei care citesc cu evlavie, marea Carte a Înţelepciunii lui Solomon.

 

În cele 19 capitole ale Cărţii, vom găsi referiri la înţelepciunea care trebuie să guverneze viaţa omului. Se arată, după cum vedem din text, originea şi natura înţelepciunii, precum şi mijloacele de a o dobândi (în varianta Bartolomeu Anania).

Iată cum începe Cartea Înţelepciunii lui Solomon:

Iubiţi dreptatea, voi, cei care judecaţi pământul,

gânduri drepte să aveţi despre Domnul

şi căutaţi-L cu inima smerită,

că El Se lasă aflat de cei ce nu-L ispitesc

şi Se arată celor ce-şi păstrează credinţa în El,

Căci gândurile viclene îndepărtează de Dumnezeu,

iar puterea Lui, dacă-i ispită, îl mustră pe cel nemintos.

Înţelepciunea nu intră în sufletul viclean

şi nu sălăşluieşte în trupul supus păcatului,

Căci Duhul Sfânt, învăţătorul, fuge de vicleşug,

se retrage din faţa cugetelor nemintoase

şi se supără când nelegiuirea se apropie.

Căci Duhul Domnului umple lumea întreagă

şi El, Cel ce ţine laolaltă, cunoaşte orice şoaptă.

De aceea, grăitorul nedreptăţii nu se poate ascunde

şi dreptatea răzbunătoare nu-l lasă să-i scape.

Planurile nelegiuitului vor fi cercetate,

zvonul vorbelor sale vor merge până la Domnul

pentru ca nedreptăţile lui să-şi afle pedeapsa.”1

Speranţa noastră este mare, pentru că:

Tu întru toate, Doamne, Ţi-ai preamărit poporul

şi l-ai umplut de slavă,

Nicicând nu l-ai trecut cu vederea,

Ci-n toată vremea şi-n tot locul i-ai stat în ajutor!”2

Aşa s-a binecuvântat şi Poporul Ales al României!

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

 

1 Înţelepciunea lui Solomon 1, 5, 7-9

2 Înţelepciunea lui Solomon 19, 22

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar