news        mail   location

 
 

După cum se știe, mai mult sau mai puțin, despre viața lăuntrică, nu se prea vorbește, rămânând o atitudine creștină de valoare, care se observă și se împărtășește cu mare grijă.

 

Dacă nu știm să ne ocrotim tezaurul de viață duhovnicească, vom ajunge săraci și dezgoliți de aura unei vieți care cere un efort major. Nu este de glumă când vrei să te arăți un model de viață aleasă, duhovnicească și bine ancorat în realitățile vieții, acum proaspătă și dinamică, în plină formare duhovnicească și civică.

Este frumoasă pornirea tinerilor pe drumul de spor duhovnicesc, cum a fost și la Curtea de Argeș, din partea elevilor de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” acum ceva vreme, când ni se arăta că există bogăție de rugăciune, de Sfânta Liturghie, de evlavie și credință puternică. Nădejdea se vădea în numărul mare de candidați, pentru a fi aduși la Seminarul primenit cu forțe noi, elevi curați ca îngerii și profesorii puși să exceleze în munca didactică și de pregătire duhovnicească.

Cum cunoaștem pe cei care sunt pe drumul unei vieți lăuntrice autentice? Când pui o întrebare obișnuită, dar cu sensuri clare, auzim: Eu sunt mai mult decât folositor lui Dumnezeu, dacă m-a chemat la o lucrare specială. Iar pentru a ajunge la acest obiectiv, de lucrător în via Domnului, trebuie să-mi făuresc o temelie solidă de viață lăuntrică, adică viață aleasă și pregătire pentru a rezista zeci de ani pe Frontul Mântuitor. Este o șansă pentru noi de a primi binecuvântarea și ospățul Euharistic, atât de necesar unui drum complicat și anevoios, oricât ne-am avânta spre o lucrare susținută.

Nu avem nicio îndoială. Când punem mâna pe plug, să nu abandonăm, cu niciun preț, drumul deja croit spre Lumina lui Hristos Iisus! Viața lăuntrică este o lucrare la nivelul unei Academii duhovnicești. Este o ipostază necesară pentru dragostea de a cunoaște oamenii și viața lor plină de necunoscut și mistere. La vremea potrivită, Domnul Dumnezeu așează de strajă Țării pe Îngerii Săi, pururea neadormiți și repede săritori în ajutorul nostru de a trăi împreună Viața lăuntrică!

Calinic Argeșeanul

Ieri seară, cu binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, s-a desfășurat în municipiul Câmpulung Muscel, a treia ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă și Pricesne „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și s-a desfășurat în sala de festivități a complexului Ceramus.
În baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș ,, Cpt. Puică Nicolae”, în municipiul Curtea de Argeș s-a desfășurat o acțiune comună de instruire legislativă a personalului clerical și neclerical din protopopiatul Curtea de Argeș. Evenimentul s-a desfășurat în paraclisul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din cadrul Centrului Eparhial.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar