news        mail   location

 
 

În vechime, când au apărut primele tipărituri şi chiar mai înainte, pe vremea manuscriselor, cele patru evanghelii erau întruchipate în aşa numitele „Evangheliare”, cum ar fi, de pildă, Evangheliarul manuscris al Sfântului Nicodim din 1405 sau acel Evangheliar (Tetraevangheliar) din 1429 al lui Gavriil Uric, precum şi Evangheliarul de la Humor din 1473, darul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

 

În limba română, primul Evangheliar sau Tetraevangheliar (cele patru evanghelii) a apărut pentru prima dată tipărit la Braşov de diaconul Coresi, în anul 1561.

„Evanghelie”, prin traducere din greacă, înseamnă „veste bună”. La slujbele divine, la Sfânta Liturghie, Sfintele Taine şi la alte ierurgii se citesc anumite părţi din Noul Testament. Cuprinsul pericopelor evanghelice lecturate aduce lumii vestea bună care mângâie sufletele noastre: venirea Mântuitorului Hristos în vatra noastră pământească.

Iar cuvântul „Apostol”, având etimologia tot în limba greacă, înseamnă „trimis”. Trimişi au fost, în primul rând, cei doisprezece Apostoli, de către Însuşi Iisus Hristos: Petru şi Andrei, Iacob şi Ioan, Filip şi Bartolomeu, Toma şi Matei, Iacob al lui Alfeu şi Levi, ce se zice Tadeu, Simon Zilotul şi Iuda Iscarioteanul.[1] Acesta din urmă, murind după ce a trădat pe Iisus a fost înlocuit cu Matia.[2] Sfântul Pavel, de asemenea, a fost chemat şi „trimis” Apostol al Neamurilor precum şi cei şaptezeci de „Apostoli” a căror misiune este arătată pe larg de către Sfântul Evanghelist Luca[3]; apoi cei învredniciţi de darurile duhovniceşti,[4] care au contribuit la încreştinarea popoarelor.

Auzim rostindu-se, uneori, în anumite împrejurări: „Per pedes apostolorum” ceea ce în traducere ar însemna „asemenea Apostolilor, pe jos!”, ducând cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum ar trebui să facem şi noi azi, cu mai multă râvnă și responsabilitate pastorală.

Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.

 

[1] Matei 10, 2-4; Luca 6, 14-15; Fapte 1, 13

[2] Fapte 1, 16, 23-26

[3] Luca 10, 1-24

[4] I Corinteni 12, 28

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.
Auzeam pe unii dintre creștini, dar deseori și tineri, privind retrospectiv la Colegiul Apostolic, adică Ucenicii lui Iisus, care încă nu primiseră puterea Duhului Sfânt, că ar fi fost cuprinși accidental de anumite stări de suflet, nu tocmai la înălțimea chemării lor misionare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar