news        mail   location

 
 

Întotdeauna, de când mă știu, spaima cea mai mare pe care, cu greu am putut-o stăpâni, a fost întâlnirea cu oamenii răi. Oricum, în viață nu-i poți ocoli pe toți cei care au această neputință.

 

Am căutat să întâlnesc oameni perfecți, dar am înțeles că oamenii perfecți nu există decât în romane. Stările de bine și de rău sunt atât de fin legate laolaltă în sânul firii noastre, încât cu anevoie putem să le despărțim, fără ajutorul lui Dumnezeu.

Știm cu toții că noi oamenii, oricât am stărui să fim caractere ferme, în viața noastră zilnică se strecoară slăbiciuni, care nu sunt întotdeauna spre cinstea făptuitorului, afecțiunile noastre cele mai delicate sunt, uneori, presărate cu un egoism nesesizabil, bănuielile, îndoielile jignitoare tulbură adeseori pacea în familie și prieteniile cele mai trainice, iar atunci când slăbiciunile sunt necontrolate – pizmuiri sau fapte nesățioase – de care ne rușinăm a doua zi, să străbată sufletul și trupul nostru, chiar dacă luptăm să fim oameni de ispravă.

Pentru a birui valurile care ne întunecă aria vieții, primul gând care trebuie să străbată ființa noastră este osteneala de a deveni, cu orice preț, plini de Dragoste și Bunătate! Bunătatea întrece Dreptatea. Ea este continuă, sinceră, pentru că nu se poate falsifica și este unanimă pentru că face parte integrantă din omul bun, nejudecând și neosândind.

Am întâlnit, ca și Dumneavoastră, mulți oameni buni. De câte ori nu auzim noi, în România, adresându-se unii altora, cu diferite prilejuri: Oameni buni! Fraților! Iubiți prieteni!

Oamenii se nasc buni, de obicei. Vremurile îi schimbă. Îi încâinesc. Lipsurile înrăiesc oamenii, care mai ieri, erau buni de pus la rană.

Oamenii se fac buni prin educație și prin răbdare multă. Se spune că suferința este cel mai bun învățător. Tudor Arghezi, năbădăiosul scriitor satiric are părerea lui: “Bunătatea omului este atitudinea omului în suferință. Numai semețul este rău, pentru că semeția cuprinde întotdeauna, pe undeva, puțină prostie”.

Nu ar fi potrivit deloc, dacă noi am gândi să fim buni și să cuprindem în bunătatea noastră pe confrații noștri doar cu gândul de a-i vămui de recunoștință, mult mai târziu. Asta ar însemna să facem cămătărie, cum ar zice Balzac, cel care s-a fript de astfel de atitudini.

Bunătatea de care trebuie să fim cuprinși întreaga viață este o binecuvântare de la Dumnezeu și se menține doar cu mare grijă. Nu întâmplător, Beethoven o spunea hotărât, că bunătatea este singurul semn al superiorității pe care-l recunoștea.

Se mai spune că Bunătatea are ca fiică legitimă Tandrețea! Ce stare minunată! Cerească binecuvântare pentru că acestea izvorăsc din Iubire, din inima lui Dumnezeu!

Câtă iubire au Mamele noastre! Și ele sunt tot din Dumnezeu!

Cred că la acestea trebuie să ne fie gândul mereu și cu precădere în timpul Postului Mare, pe care l-am început, cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

Calinic Argeșeanul

           

 

                                                           

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, au participat la fazele naționale ale unor olimpiade școlare, primind premii importante.
Rodirile credinţei creştine în sufletele oamenilor sunt multiple: în primul rând, cele de natură spirituală şi, în al doilea rând, cele de natură materială. Cele de natură spirituală ating latura sufletească a fiecăruia, zămislind iubire, credinţă, pace, dreptate, virtuţi care îmbogățesc modul nostru de viaţă, care dau sens exis­tenței noastre. Împlinirile materiale sunt cele vizibile în viaţa omului, a comunităţii şi a societăţii omeneşti.
Sub chipul fiecarui sarman se poate ascunde Hristos. Fiecare mana intinsa, poate fi mana lui Hristos, care ne cere putin pentru ca apoi sa ne daruiasca totul. Avand grija ce cei sarmani, avem grija in primul rand de suflete noastre.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul de Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză, la Parohia Popesti-Căteasca din Protoieria Topoloveni, pe baza Parteneriatului Școală-Biserică, a organizat serbarea pascală: ,, Copiii laudă Învierea Domnului Iisus".
În cei ce stăpânesc mila și adevărul, în aceștia stăpânește și tot ce e plăcut lui Dumnezeu. Căci adevărul nu judecă pe nimeni fără milă, iar mila nu se îndreaptă cu iubire spre niciun om fără adevăr.
Am fost fascinat întotdeauna de savantul fizician, Blaise Pascal, chiar din primele citiri din gândirea sa, vegheată de puterea Duhului Sfânt. Mă bucur să pot arăta și acum gândirea celebrului trăitor al adevărurilor dumnezeiești:
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar