news        mail   location

 
 

În această duminică, obștea monahală de la schitul argeșean Sfântul Mare Mucenic Pantelimon aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan, a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.



 

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului cu hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul construit la demisolul noii biserici. Acesta a fost placat cu cărămidă roșie aparentă în stil neo-bizantin și înfrumusețat cu icoane pictate pe lemn.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Eparhiei în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Momentul acesta a fost așteptat cu mare nerăbdare de toți cei care au contribuit la ridicarea noului altar. Din acest motiv, foarte mulți credincioși veniți din toate părțile țării au înfruntat vremea nefavorabilă pentru a participa la această slujbă de sfințire.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat vrednicia părintelui Ioan (Traian) Danci, fost slujitor și duhovnic al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Lipnița din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. În mod providențial, în anul 2017, acesta este numit egumen la Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon din județul Argeș. Prin donațiile credincioșilor, sub coordonarea părintelui stareț, în anul 2020 debutează lucrările la actuala biserică din zid și la Paraclisul de la subsol.

În derularea lucrărilor, Părintele Protosinghel Ioan (Traian) Danci, a fost sprijinit material, financiar și moral de către oameni și făcători de bine din țară și din străinătate. În acest sens, pentru a recunoaște meritele ctitorilor, Chiriarhul Eparhiei a oferit acestora Medalia de Onoare ,,Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel” și diplome de vrednicie.

Proiectul bisericii a fost realizat de domnul arhitect Teodor Ion și de domnul Oprea Gheorghe, la solicitarea Părintelui Pasmangiu Viorel Daniel, inspector patriarhal și slujitor la biserica Parohiei Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Mare Proroc Moise din Techirghiol, Județul Constanța.

Lucrările de zidire au fost executate de către echipa domnului constructor Aurelian Frecan din Județul Prahova, fiind supravegheate de către domnul diriginte de șantier Garabetian Ardașes. Biserica mare se află actualmente la stadiul executării tencuielilor interioare.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a achiziționat de la S.C. Foresta Curtea de Argeș S.A., la data de 2 aprilie 2002, o proprietate alcătuită din fosta Cabană Valea Lupului, în suprafață de 296 m.p., și un teren forestier împrejmuitor de aprox. 30 ha, prin bunăvoința Domnului Director General Liviu Pătrașcu.

În anii următori, clădirea a fost consolidată, extinsă și recompartimentată pentru a răspunde cerințelor impuse de un așezământ monahal, la mansarda imobilului construindu-se și un mic Paraclis de rugăciune, necesar obștii monahale. 

Odată încheiate aceste lucrări, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului înființează în anul 2012, Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon-Valea Lupului, cu obște de călugări.

Prima Sfântă și Dumnezeiască Liturghie a fost oficiată în Paraclisul schitului la data de 1 iulie 2012, de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, împreună cu mai mulți preoți și diaconi din cadrul administrației eparhiale.

În același timp, au fost executate lucrări de extindere a casei mari unde sunt chiliile, s-a construit o nouă anexă cu spații de ședere pentru pelerini, iar curtea interioară a fost reamenajată și lărgită.

Totodată, pentru siguranța noii biserici, versantul nordic a fost consolidat prin înălțarea unui zid masiv din beton armat și piatră.

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar