news        mail   location

 
 

În perioada Postului Mare, mai ales, rugăciunea cea mai des folosită, în cadrul slujbei Pavecerniței Mari, este: “Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, slugii Tale. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.

 

Această unică rugăciune, ca un program duhovnicesc  de urmat, de fiecare dintre noi, a fost alcătuită sub inspirația Duhului Sfânt de către Efrem Sirianul (cca. 306-373). Acest sfânt s-a născut în Nisibis (Siria). S-a botezat în anul 324, intrând în școala Catedralei din locul său de naștere. În anul 363 s-a călugărit, trăind într-o peșteră din apropierea Edesei, unde a scris exegeze și imnuri care au fost încorporate în Sfânta Liturghie și traduse în câteva limbi străine.

Marea bucurie din anul 370 a fost, când Sfântul Vasile cel Mare îl cheamă pe nume pe Sfântul Efrem Sirul, el fiind, ca oricare creștin la slujbă, după care l-a hirotonit întru diacon. Mare iubitor de oameni, în perioada foametei din 372, a organizat o mare acțiune de a aduna milostenii pentru cei înfometați.

Scrisul său este curat, plin de puterea Duhului Sfânt, iar rugăciunea-program, Doamne și Stăpânul vieții mele, trebuie să fie programul fiecăruia dintre noi, pe tot parcursul vieții.

Vom face câteva referiri la fiecare parte din rugăciune pentru a ne fi mai ușor să înțelegem bucuria duhovnicească, din care trebuie să ne împărtășim.

Când rostim, plini de evlavie: Doamne și Stăpânul vieții mele, ne adresăm lui Dumnezeu, recunoscându-L drept Creatorul nostru, Părintele nostru ceresc întru gândirea Sa am fost, precum și în voința și iubirea Sa de a ne întrupa aici pe Pământ. Asupra fiecăruia dintre noi, harul și purtarea de grijă a Sfintei Treimi se revarsă cu multă îmbelșugare. Pentru această stare unică, investiția lui Dumnezeu – purtarea Sa de grijă –noi trebuie să devenim conștienți, cu toată puterea de pricepere, astfel, recunoscând o realitate de fapt.

De îndată ce putem ajunge la această bucurie, de a recunoaște lucrarea dumnezeiască în viața noastră, gândul și inima ne îndeamnă să recunoaștem pe Dumnezeu nu doar ca și Ziditor al nostru, ci și mai mult, ca Stăpân al vieții noastre.

Așadar, dintru începutul rugăciunii noi ne adresăm Creatorului nostru considerând că nu avem alt Stăpân al vieții noastre, divino-umane, decât pe Dumnezeu, de Care să ascultăm, împlinind poruncile dumnezeiești, mai presus decât de cele omenești, imperfecte, dacă nu au ca miez de viață, seva binefăcătoare a Evangheliei lui Hristos.

Orice creștin ortodox din lume, pe lângă rugăciunile pe care le face în mod obișnuit, să adauge, cu dragoste, și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

Calinic Argeșeanul

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, aflat în vizită pe meleagurile natale.
Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
Mare bucurie cuprinde inima mea văzând că Domnul Dumnezeu, în frumusețea acestei lumi văzute, a făcut să răsară, ca florile primăvara, geniile, care au schimbat fața lumii!
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar