news        mail   location

 
 

Monahii, monahiile și clericii din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, împreună cu un număr foarte mare de credincioși, au avut astăzi ocazia de a fi martori la un eveniment aniversar deosebit, anume: împlinirea de către părintele Clement Haralamb, slujitor și viețuitor în cadrul Mănăstirii Curtea de Argeș, a Unui Veac de viețuire și lucrare în frumusețea lumii create de Dumnezeu.



 

Astfel, în vechea Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșit în această dimineață  un Te Deum în semn de mulțumire pentru purtarea de grijă a lui Dumnezeu care a revărsat harul Său asupra unor slujititori vrednici precum părintele Clement Haralamb.

Într-un cadru solemn deosebit,  Părintele Arhimandrit Clement Haralamb, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, a dat citire gramatei patriarhale prin care Preafericirea Sa a hotărât să ofere ,, Crucea Patriarhală” vrednicului slujitor din Cetatea Basarabilor.

Atent ca întotdeauna la lucrarea sfințiților slujitori din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, a dorit să-și  arate aprecierea în mod văzut pentru lucrarea misionară și pastorală deosebită a părintelui arhimandrit Clement Haralamb, acordându-i la aniversarea Unui Veac de viețuire și slujire, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru clerici: Crucea Basarabă.

În cuvântul rostit, Chiriarhul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că a binecuvântat Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu un așa părinte duhovnicesc, râvnitor în rugăciune și evlavios întru slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, Ierarhul Argeșean i-a rânduit ascultarea de mare eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș, misiune pe care a îndeplinit-o foarte mulți ani.

Cu ocazia acestui fericit eveniment, părintele Andrei Michai, consilier administrativ-bisericesc, a dat citire unui referat în care a prezentat bogata activitate desfășurată de părintele Clement Haralamb în cei șaptezeci de ani petrecuți pe meleagurile argeșene.

Părintele Clement se remarcă ca un bun povăţuitor către Hristos al multor suflete rătăcite, fiind apreciat de mulți credincioși și clerici din Argeș, dar și din alte zone ale țării, tineri de toate vârstele, așa cum adesea îi numește Părintele Patriarh Daniel, pe credincioși.

Vreme de mai bine de 67 de ani, părintele Clement Haralam a stat de veghe la racla care păstrează Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, îndeplinindu-și ascultarea monahală.

Blândul şi smeritul duhovnic, arhimandritul Clement Haralam, s-a născut în localitatea Lunca din Județul Botoșani, la data de 4 aprilie 1923, într-o familie de buni creștini, cu frica lui Dumnezeu, ca al doilea prunc al familiei, din cei 7 dăruiți de Domnul Dumnezeu.

A intrat de tânăr ca frate în obștea mănăstirii Cozancea, în anul 1947, unde stareț la acea vreme era vestitul duhovnic Paisie Olaru, față de care a avut o permanentă admirație duhovnicească, păstrând cu sfințenie sfaturile primite în dar, și pe care le-a dăruit mai departe fiilor duhovnicești, în scaunul de spovedanie.

În anul 1948 este tuns în monahism, iar în anii următori hirotonit diacon și preot. Anul 1953, îl găsește viețuitor la Mănăstirea Cetățuia, după ce mai înainte refuzase invitația părintelui exarh și mare eclesiarh Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României, de a lucra la registratura Mitropoliei Moldovei, întrucât avea un scris frumos și îngrijit.

În anul 1953, vizitează pentru prima dată Mănăstirea Curtea de Argeș, slujind împreună cu Arhiereul Pavel Șerpe, trezind în inima tânărului monah dorința de a veni la Argeș. Astfel, că la solicitarea Arhiereului Pavel Șerpe, vine la Mănăstirea Curtea de Argeș în anul 1956, și iată că astăzi se află prezent în aceeași Catedrală unde a poposit pentru prima dată, acum mai bine de 70 de ani.

Numai în ultimii ani, din pricina unor suferințe trupești, nu a mai fost prezent fizic lângă Sfânta Filofteia, dar de fiecare când poposește la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, uimește pe toată lumea cu vitalitatea și statornicia Preacuvioșiei Sale pentru slujbă și rugăciune.

Părintele arhimandrit Clement Haralamb ne este tuturor, pildă vie de slujitor hăruit de Dumnezeu și de viețuitor în lume, care și la împlinirea Centenarului, nu se lasă biruit de grijile și greutățile vieții.

La ceas aniversar, la o vârstă cât aproape a României Mari – Dodoloață, toți: cler și popor, îi spunem în semn de aleasă prețuire și dragoste, un sincer: La mulți ani! Să ne trăți Părinte că ne trebuiți!

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar