news        mail   location

 
 

După cum se vede și în textele sacre, se lucrează cu un fel de certitudine, mai ales când Dionisie Filosoful scrie, în lucrarea sa De divinis nominibus VII: „se pare că” Dumnezeu nu cunoaște lucrurile cu ajutorul ideilor.

 

După cum am învățat și noi, știm că Domnul Dumnezeu cunoaște totul, cunoscându-se pe Sine Însuși, dar nu se cunoaște cu ajutorul ideilor, așa cum încercăm să procedăm noi oamenii. Trebuie să știm că este potrivit ca noi, zidirea de zile mari a Domnului Dumnezeu, să pricepem (putem cunoaște), că esența lui Dumnezeu nu o putem cuprinde cu mintea noastră, și să nu încercăm să facem eforturi peste puterile noastre, decât să-L rugăm să ne lumineze mintea pentru a se îmbogăți intelectul divin și pe care să nu-l pierdem.

Filosofii greci, în limbajul lor, folosesc expresia Ideea, iar în limba latină: Formă. Ce este Ideea? Este Forma care reprezintă lucruri în afară de ele însele. Să admitem că sunt Idei. Vom spune că atunci când „arhitectul construiește o casă, în primul caz asemănarea se numește idee, dar ea poartă tocmai acest nume în cazul al doilea, fiindcă cel ce lucrează își propune a reproduce, în efect, tipul și modelul pe care îl are în spirit. Însă, cum bine știm, că nu întâmplarea a făcut lumea, doar Domnul Dumnezeu, - activând prin intelectul său – trebuie admisă în inteligența divină forma a cărei imagine este lumea: iată în mod precis ceea ce constituie natura ideii!”

Oarecum, spre liniștea noastră, arătăm că „Domnul Dumnezeu se cunoaște și cunoaște celelalte ființe prin esența Sa, - este adevărat; dar această esență nu formează un principiu de acțiune decât pentru celelalte ființe și nu pentru El, deci nu este idee cu privire la Dumnezeu, ci numai cu privire la lucrurile create”.

Așadar, Domnul Dumnezeu este, prin esența Sa, similitudinea (asemănarea) tuturor ființelor: ideea nu este altceva, în Dumnezeu, decât esența Lui! Și uite așa, când la deal și când la vale, nu vom ști în esență ce înseamnă Domnul Dumnezeu și lucrarea Lui!

Calinic Argeșeanul

Parohia Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, Județul Argeș, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
În contextul Anului Omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și aprobarea Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în data de 28 Mai 2024, începând cu ora 10.00, racla cu un fragment din Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, de la Parohia Așezământul Sfinții Împărați Constantin și Elena din municipiul Pitești, va fi adusă în procesiune, la Spitalul din Curtea de Argeș, spre folosul pacienților și al cadrelor medicale.
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-a desfășurat ședința anuală a Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR).
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în ziua de 23 mai 2024, un sobor de preoți și diaconi, coordonat de părintele Solomon Paul Valentin – Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire la aniversarea celor 60 de ani de existență ai Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș.
Rugăciunea este modul omului de a dialoga cu Dumnezeu. În acelaşi timp ea ne asigură şi sănătatea noastră sufletească, ce aduce şi sănătate trupească. Starea noastră firească este de a fi în comuniune cu Dumnezeu, iar rugăciunea ne asigură acest mod natural de a fi în această lume.
Când mă gândesc la „Înțelepciunea supremă a Domnului Dumnezeu”, inima mi se umple de bucurie dumnezeiască!
În cele ce urmează se va pomeni cuvântul Monadă, care vine din limba greacă: monos – unul! Adică, Monada, singura substanță adevărată ca entitate spirituală, fără întindere spațială, singura unitate indivizibilă.
Cred că este necesar să mai arătăm câte ceva din gândirea savantului Gottfried Leibniz, anumite texte din lucrarea sa, Despre originea radicală a lucrurilor: „Până aici am vorbit ca simpli (nu știu cum ar fi fost cei „compuși”) fizicieni, acum trebuie să ne ridicăm la metafizică, servindu-ne de principiul mare, puțin întrebuințat de obicei, care spune că nimic nu se face fără o rațiune suficientă, adică nimic nu se întâmplă fără să fie posibil aceluia care ar cunoaște destul lucrurile să arate motivul suficient care-i determină, de ce lucrurile sunt astfel, și nu altfel.
Cum era și firesc, genialul Gottfried Leibniz, a scris despre „Armonia prestabilită” și că această „armonie” este fondată în Dumnezeu, în „originea radicală a lucrurilor”.
Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar