news        mail   location

 
 

În proba a IV-a este necesar să avem o perspectivă deosebită, de a avea puterea deosebirii duhurilor, să fim atenți la gradația ființelor și să nu uităm nici regnurile: mineral, vegetal și animal.

 

Atât noi cât și cei care zăboviți întru citire și îmbogățirea cunoștințelor, fără să ne lăudăm, vedem în lume lucruri mai mult sau mai puțin adevărate, mai mult sau mai puțin bune, mai mult sau mai puțin perfecte. Cine nu știe, dacă se gândește bine, că, mai mult sau mai puțin se spune despre diferite lucruri, după cum ele se apropie în grade diferite de ceea ce există în gradul cel mai mare; astfel, corpul mai cald va fi acela care se apropie mai mult de cea mai mare căldură.

Putem spune, fără teama de a greși „că există ceva care este cel mai bun, cel mai adevărat, cel mai perfect (dacă se poate spune așa), care conține, deci, mai multă ființă”, așa cum scrie Aristotel, în Metafizica sa.

Dar ce este cel mai mult, într-o calitate oarecare, este cauza a tot ceea ce aparține acestui gen; astfel focul, care este căldura cea mai mare este cauza a ceea ce este cald, după cum o spune filosoful Aristotel.

Așadar, conchidem, că există o Ființă care este Cauza oricărei existențe, oricărei perfecții și aceasta a fost numită: Domnul Dumnezeu!

După cum se învață din Referatul Biblic, când ne lămurim că există o gradație în zidirea ființelor, înțelegem mult mai bine că în frumusețea acestei lumi văzute, nu suntem singuri pe lume și că gustăm bucuria de a avea, limpede exprimată în văzduhul Dumnezeiesc, prezența absolută a Domnului Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Parohia Sfântul Nicolae – Popa Savu din Municipiul Câmpulung Muscel, Județul Argeș, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au venit în centrul orașului pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
În contextul Anului Omagial 2024, închinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea și aprobarea Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în data de 28 Mai 2024, începând cu ora 10.00, racla cu un fragment din Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli, de la Parohia Așezământul Sfinții Împărați Constantin și Elena din municipiul Pitești, va fi adusă în procesiune, la Spitalul din Curtea de Argeș, spre folosul pacienților și al cadrelor medicale.
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-a desfășurat ședința anuală a Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR).
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în ziua de 23 mai 2024, un sobor de preoți și diaconi, coordonat de părintele Solomon Paul Valentin – Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire la aniversarea celor 60 de ani de existență ai Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș.
Rugăciunea este modul omului de a dialoga cu Dumnezeu. În acelaşi timp ea ne asigură şi sănătatea noastră sufletească, ce aduce şi sănătate trupească. Starea noastră firească este de a fi în comuniune cu Dumnezeu, iar rugăciunea ne asigură acest mod natural de a fi în această lume.
Când mă gândesc la „Înțelepciunea supremă a Domnului Dumnezeu”, inima mi se umple de bucurie dumnezeiască!
În cele ce urmează se va pomeni cuvântul Monadă, care vine din limba greacă: monos – unul! Adică, Monada, singura substanță adevărată ca entitate spirituală, fără întindere spațială, singura unitate indivizibilă.
Cred că este necesar să mai arătăm câte ceva din gândirea savantului Gottfried Leibniz, anumite texte din lucrarea sa, Despre originea radicală a lucrurilor: „Până aici am vorbit ca simpli (nu știu cum ar fi fost cei „compuși”) fizicieni, acum trebuie să ne ridicăm la metafizică, servindu-ne de principiul mare, puțin întrebuințat de obicei, care spune că nimic nu se face fără o rațiune suficientă, adică nimic nu se întâmplă fără să fie posibil aceluia care ar cunoaște destul lucrurile să arate motivul suficient care-i determină, de ce lucrurile sunt astfel, și nu altfel.
Cum era și firesc, genialul Gottfried Leibniz, a scris despre „Armonia prestabilită” și că această „armonie” este fondată în Dumnezeu, în „originea radicală a lucrurilor”.
Noi, pământenii, avem probleme de deslușit pentru a hrăni mintea noastră, uneori, rebelă ca și acțiunile noastre. Omenirea a fost preocupată mereu de Universul în care suntem parte integrantă și, deci, cu menirea de a-i da de „capătul capătului”!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar