news        mail   location

 
 

Pământul Persiei a mai „răsărit” o floare a științei, numită Rumi, adică pe numele întreg: Jalal Ad-din Muhamad Rumi. El mai este cunoscut și ca Mawlana (călăuza noastră) sau pur și simplu Rumi, că este mai ușor de rostit.

 

S-a născut în provincia Balkh din Persia, unde nu a rămas multă vreme, pentru că în urma invaziei mongolilor, familia sa a plecat în Anatolia (Turcia), unde, spre bucuria lui, a întâlnit pe poeții persani: Attar și Shams al-din Tabrizi. S-a hotărât să-și dedice viața sufismului și să scrie mii de versuri în limbile persană și arabă.

În anul 1244, la vârsta de 37 de ani devine shaykh (maestru) al unui ordin sufit, împărtășindu-le celorlalți interpretarea sa mistico-emoțională a Coranului, precum și importanța muzicii și a dansului în ceremonia religioasă. După moartea sa, adepții săi au fondat ordinul sufit Mawlawi, faimos prin dervișii săi rotitori care performează un dans specific în cadrul ceremoniei Sema, aceasta însemnând călătoria spirituală a omului de la ignoranță la perfecțiune prin iubire.

Rumi ajunge învățător într-un ordin sufit și se considera un intermediar între Dumnezeu și om...El consideră că este sarcina lui să le împărtășească și altora viziunile sale pe care le-a scris sub forma unor poezii.

Evident, ideea centrală a filosofiei sale vizionare este că Universul și toate lucrurile cuprinse în el reprezintă un flux nesfârșit al vieții, în care Dumnezeu este o prezență eternă. Omul, ca parte a universului, este parte a acestui continuum, iar Rumi căuta să explice rostul nostru în cadrul lui, adică, omul – crede el, este o legătură între trecut și viitor într-un proces continuu al vieții, morții și renașterii – nu sub forma unui ciclu, ci într-o progresie de la o formă la alta, ce se derulează de-a pururi. Moartea și descompunerea sunt inevitabile, făcând parte din acest nesfârșit flux al Vieții, însă pe măsură ce un lucru încetează să existe sub o formă, renaște sub o altă formă. Din această cauză, nu ar trebui să ne temem de moarte și nici să fim îndurerați când pierdem ceva. Pentru a ne asigura creșterea de la o formă la alta, trebuie să creștem spiritual și să dobândim o înțelegere a relației dintre uman și divin și aceasta vine din emoție amplificată prin muzică, cântec și dans (pag. 87). Sufismul a influențat islamul clasic, contribuind la convertirea unei mari părți a Turciei de la creștinismul ortodox la islam, neavând mare ecou în Europa, unde raționalismul, totuși, era dominant; iar în secolul XX, ideile sale au devenit populare în Occident.

Rămâne chemarea lui Rumi adresată lumii: „Nu fi îndurerat! Orice pierzi va reveni sub o altă formă!”

Calinic Argeșeanul

Tot în această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a dorit să facă un scurt popas și la mănăstirea Agapia, aflată în apropiere. Întreg personalul monahal a avut bucuria de a participa la prezentarea cărții care a fost făcută în trapeza mănăstirii.
În perioada 17-19 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul se află în vizită pe plaiurile moldave, cu ocazia lansării unei noi cărți intitulată ,, Bucuria de a trăi”. Dorind să facă prezentarea acestei lucrări în locurile care-i amintesc de anii copilăriei, Chiriarhul a făcut astăzi un scurt popas duhovnicesc la mănăstirea Văratec, aflată în apropierea satului său natal – Cracăul Negru.
Aforismele Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, o parte culese din opera sa vastă, altele cugetări de sine stătătoare, ating cele mai diverse teme. Multe sunt abordări din unghiuri diferite ale unor subiecte, sunt sfaturi care se adresează lumii noastre pe care bunul psiholog, care este cărturarul Calinic Argeșeanul, o cunoaște și îi oferă o sumă de răspunsuri la chestiunile fundamentale care țin de relația cu Dumnezeu, viața în Biserică, viața în lume, relațiile dintre oameni, nevoia de modele în istorie, în cultură.
Scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu sentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: Bucuria lecturii. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă, spune cărturarul Adrian alui Gheorghe.
În ziua de 17 mai 2024 la Școala Gimnazială nr. 1 din Ciofrângeni, s-a desfășurat cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din zona Curtea de Argeș.
Trebuie să recunoaștem că filosoful John Locke, în gama filosofilor lumii este analitic și uneori lasă câte o fereastră pentru a se aerisi meandrele gândirii sale. Deși el respinge doctrina ideilor înnăscute, totuși, el nu respinge și conceptul că ființele umane au anumite abilități înnăscute.
Vom continua cu prezentarea conceptelor filosofice a savantului John Locke, născut în anul 1632 la Wrington, la o distanță apreciabilă de orașul Bristol. Începe studiile la Londra, apoi la Oxford, unde are preferință pentru studiile exacte, medicina și filosofia.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar