news        mail   location

 
 

Preotul Alexei Mateevici, de neam basarabean, ne-a lăsat o poezie mult știută și de neuitat: Limba noastră! Este o alcătuire imn pentru ce înseamnă sfințenia limbii pe care o vorbesc popoarele; el scriind într-o bucurie vie: „Limba noastră-i limbă sfântă/ Limba vechilor cazanii/ Care-o plâng și care-o cântă/ Pe la vatra lor țăranii/; iar G. Sion, tot într-o poezie a sa, ne arată că: „Mult e dulce și frumoasă/ Limba ce vorbim,/ Altă limbă armonioasă/ Ca ea nu găsim.”

 

Marele patriot, prim-ministru, Mihail Kogălniceanu, are în scrierile sale un program pe care-l numește: „Țălul nostru este realizația dorinții ca românii să aibă o limbă și o literatură comună pentru toți”, publicată în Dacia Literară, 1840, Tom. I; iar în Arhiva românească, nr. 1, 1841, îndeamnă: „Să ne ținem de obiceiurile strămoșești – atât cât nu sunt împotriva dreptei cugetări; să ne ținem de limba românească, de datoria noastră, cum se ține un om în primejdie de a se înneca de prăjina ce i se aruncă spre scăpare!”

Ne bucurăm să amintim aici și cuvintele încurajatoare ale celebrului om de știință, Nicolae Iorga: „...Limba...este ființa vie care ne vine din timpurile cele mai îndepărtate ale trecutului nostru, ea este cea mai scumpă moștenire a strămoșilor care au lucrat, generație de generație la elaborarea acestui product sufletesc. Fiecare om care vorbește o limbă, care se împărtășește cu alții din amintirile aceluiași trecut, care s-a deprins a trăi cu oameni de același fel cu dânsul, în ceea ce privește înfățișarea și felul lui de a vorbi are nu numai dreptul, dar și datoria de a iubi, înainte de toate, poporul a căruia este această limbă și această amintire istorică!”

Nu avem nicio îndoială, că simțim și știm cu toții, că adevărata dragoste de Țara în care te-ai născut, pe care noi o mai numim și Patrie, deci, dragostea de Patrie este de neînțeles, fără dragostea de limba ei, care este însăși viața exprimată în cuvântul Domnului Dumnezeu!

Și mai știm, că limba unui popor se dezvoltă odată cu cultura sa temeinică și înmiresmată de știință!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar