news        mail   location

 
 

Nicolae Bălcescu, cel care a plecat în Împărăția Luminii, la vârsta lui Iisus, unul dintre Sfinții Neamului Românesc, a scris istorie adevărată și a amintit, că: „Poporul român, poporul nostru a avut și el grahii lui, n-a căzut fără a se lupta; adesea inspirat de geniul libertății, s-a sculat pentru a-și redobândi drepturile” (Trecutul și prezentul).

 

Ca să fim pe drumul eroismului, putem spune că cine moare pentru Țară trăiește veșnic; trăiește cu faimă cel care moare pentru o cauză cinstită – cum ar spune englezii, și putem citi, cum gândesc și rușii în proverbele lor: „Este erou cel care pentru patria sa se face luntre și punte”, și că eroul trăiește o mie de ani, prilejul se ivește o singură dată.

Vasile Alecsadri, rapsodul regal (rege al poeziei îl înalță, Mihai Eminescu), scria cu veselie, că: „Românul are șapte vieți/În pieptu-i de aramă!” (Peneș Curcanul). În Odele sale, Horațiu spune: „Dulce și frumos este să mori pentru Patrie, iar cei care trăiesc sunt cei care luptă, cum citim în bogatele scrieri ale lui Victor Hugo.

Rânduiala românească, așa cum observăm, a înveșnicit pe cei care au căzut la datorie, apărând sfântul pământ strămoșesc: „Numele celor care mor pentru Patrie trebuie păstrate în templu și scrise în Cărțile de aur, rămânând ca un izvor de glorie și de noblețe pentru generațiile viitoare!” (apud. Montesquieu).

La Argeș, edilii județului, au orânduit o Carte a Eroilor, din cele trei războaie: de Independență (1877-1878); Primul Război Mondial (1916-1918) și al Doilea Război Mondial (1940-1945). Se pot vedea numele celor secerați de aceste războaie de apărare. Monumentele ne grăiesc despre epopeea Neamului Românesc, pe câmpurile de luptă.

Marele patriot M. Kogălniceanu, într-un discurs al său asupra drepturilor omului, avertizează: „Să nu lăsăm ideile strâmbe să ne conducă pe o cale strâmtă; patriotismul de clopotniță (ce expresie) – el a cauzat pieirea multor țări renumite” (Discurs în 12 noiembrie 1857).

În salba popoarelor lumii, românii au lăsat model de atitudine patriotică și eroism curat ca lacrima!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar