news        mail   location

 
 

La baza Civilizației stă sentimentul și gândirea: aceste două stări sunt complementare  și credem că nu există un om fără sentimente, cât de palide și desigur, nu există un om rațional, care să nu aibă gândire.

 

Așadar, am putea fi de acord cu acei înțelepți dinaintea noastră, care au spus și au scris că Sentimentul și gândirea fac omul civilizat, că sentimentul și gândirea sunt curate, dinamice și statornice în planul cel frumos și durabil. Altfel vom avea un foc de paie, pâlpâitor!

Până vor apărea cursuri, manuale și simpozioane în care să se trateze tematic noțiunile de gândire și stările de sentimente, mai adăugăm că, Civilizația (desăvârșirea omului social, domn al Cetății), luminează ziua și noaptea, pentru a ajuta la îmbunătățirea educației atente și complete. Nu poate să se numească nimeni civilizat, dacă nu trece prin strunga Educației.

Când vom ajunge, cu adevărat, educați și civilizați, vom vedea cu ochii noștri, îndepărtându-se, din ce în ce mai mult, în fiecare zi, această Caribdă, numită război, și această Scyla, numită revoluție (apud, Victor Hugo).

Vine vremea, și acum este, când simbolul sacru este uzat și șters din „libera cugetare”, când omul se sustrage de sub influența preotului și a Bisericii lui Iisus Hristos, și când excrescența filosofilor și a sistemelor, rod fața Bisericii, după cum se și constată, chiar la vedere.

La nivel teoretic, lucrurile se par a fi păcătoase, în sensul că la noi și aiurea, educația religioasă a fost mereu supusă unor atacuri furibunde. La nivel practic, există, totuși, libertatea de a face, sau nu, Religia în Școlile de Stat. Este, să zicem, un drept câștigat, felicitându-se Parlamentul și Guvernul, pentru înțelepciunea de acasă!

Ceea ce este extrem de grav, pe ici-colea, din păcate, sunt anumiți profesori de Religie, care nu pun suflet devotat pentru Educația Religioasă și mai ales cea practică. Se cunosc cazuri, desigur, având grijă se se repare delăsarea din casa noastră.

Neamul Românesc are două salvări: arta clăditului și tiparul, Biblia de piatră și Biblia de hârtie, pe Sfinții Părinți, proverbele noastre românești și înțelepciunea cea dintâi.

Atunci când un om este civilizat, se află pe drumul sfințeniei!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar