news        mail   location

 
 

Creierul nostru este mereu în mare primejdie, mai ales atunci când acumulezi tot felul de informații, știri, vești, povești, vorbărie trăznită, urlete, stirgăte și alte înfricoșate întâmpinări.

 

Iar când ai norocul să fie cineva pe lângă tine, care turuie ca o moară stricată, îți vine să-i strigi din răsputeri: Aoleu! Nu mă mai bate (toca) la cap că înnebunesc! De aceea se impune o educație normală! Trebuie, cu toții, să citim și să răscitim „Codul bunelor maniere”, o carte de căpătâi. Dacă nu avem cei 6 sau 7 ani de acasă, acest Cod este absolut necesar, c-apoi nu mai dai peste oameni și trăncănești, vrute și nevrute!

O educație în gândire, de „tip chirurgical”, recomandă savantul Alexandru Ciurea: „Educația se face anevoios. Trebuie să-ți fie drag – pur și simplu – ca să fii un om delicat în gesturi și controlat în rostire, și aceasta se face mereu, odată cu creșterea în vârstă. Se mai zice că cei în vârstă, sunt mai înțelepți, mai manierați. Ajungi, uneori, la saturație și trebuie selectate toate informațiile și să aruncăm peste bord, adică din mintea noastră aglomerată, toate știrile și informațiile de care nu mai avem nevoie și care, după cum știm, se constituie într-un balast greoi și inutil. Este și în această privință un periculos snobism: vrem să știm mult și divers, încărcându-ne mintea cu multă neodihnă. Educația în medicină, educația în cultură, educația duhovnicească, educația sportivă, educația pietonală, educația rutieră, educația științifică, educația mersului pe jos și cu autovehicule, educația strictă în familie, în biserică, în societate, în prietenii, educația în pelerinaje și tot așa, toate acestea duc pe o culme supremă: comportamentul nostru zilnic! Dacă nu respectăm toate acestea, inclusiv educația intimă, deci, toate și pe rând, vom ajunge la epuizarea nefericită a creierului nostru bombardat de agenți interni și exerni, și finalmente profesorul Ciurea zice că. „Te epuizezi și cazi ca o cârpă!”

Așa cum ați înțeles este vorba despre stres, această nenorocită reptilă, care te duce la prăbușire. Spre exemplu, un caz, doar: Ștefan Mihăilescu Brăila, dintr-un artist epuizat de stres, și-a pierdut memoria: „Dânsul spunea că nu mai poate reține niciun text”, fiind suprasolicitat psihic, făcând, din nefericire și boala Alzheimer. Subliniem mereu, oboseala Creierului duce inevitabil la trei boli principale: Demență, Alzheimer și Parkinson!

Să nu suprasolicităm creierul inutil. Să fim prudenți! De aceea, ca profilaxie, nu e cazul să bem cafele multe și nici să fumăm sau să luăm droguri, gândindu-ne că ne întăresc și putem lucra mult. Aceasta este o amăgire! Totul este să avem grijă de Creier! Să-l adăpăm cu apă, gândire curată, odihnă, muzică, citit, scris, plimbări în aer liber și să ne descotorosim  de „papagalii” care ne toacă nervii.

Rugăciunea minții, vindecă! Să o folosim mereu!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar